sourze.se

Hundägare är ohälsosamma

Det är dags att krossa myten om de hurtiga hundägarna. Hundägare är sjukare och mer överviktiga än övriga befolkningen.

Hundägare är feta, dumma och sjuka säger en ny undersökning från universitet i Åbo. Det har för mig alltid varit en sanning men kommer nog som en chock för hundägarna själva. Det är synnerligen enkelt att belägga resultatet av undersökningen. Ställ dig vid djurmatsavdelningen på ett varuhus modell större. Där uppenbarar sig en för intelligentian ny och spännande värld. Här mäts sjukpenningen i hur många säckar torrfoder man får ta med sig hem. Bostadsbidraget översätts till tuggben, grisöron och slaktavfall i glättiga förpackningar. Följer man sedan denna kraftigt överviktiga person i affären så lastas det ner föda till matten av likvärdig kvalitet. Det är spolformat slaktavfall, halvfabrikat och läsk som fyller shoppingvagnen till brädden.

Sjukpensionären trycker sedan in sig i en av djur och cigaretter stinkande bil. Den utsvultne hunden studsar likt en gummiboll mot hundnätet i bilen. Oklart om han gör det för att äta upp barnen Kevin och Cassandra i baksätet eller om hunden bara är genetiskt defekt. Kevin och Cassandra bryr sig föga om hundens utfall eftersom de är fullt upptagna med att äta snickers och titta på skräckfilm i sina bärbara 7 tums TFT-skärmar.

Att gå in och dissekera kattägare är alldeles för lätt. De är som regel ensamma, sorgliga och stinker av gammal kattsand. Det roligaste med kattägare är att de med emfas hävdar att anledningen till att det inte går att dressera katter är att de är så smarta att de väljer att att inte lyda. Intressant tes. Av någon outgrundlig anledning läser inte kattägare vid universitetet så det har inte gått att akademiskt belägga detta. Att dissekera en kattägare bokstavligt hade varit en annan femma.

Universitet i Åbo gjorde studien och den har nu publicerats peer-reviewed i Plos One . En kort sammanfattning finns här Länk: eurekalert.org Resultatet var att ägare till husdjur hade något sämre hälsa än befolkningen i snitt och dessutom var något fetare. De rökte något mer än genomsnittet och motionerade något mindre. Studien motsäger hundägarnas egna teser som går ut på att husdjur kunde bidra positivt till hälsan genom att sänka hjärtfrekvensen.

Science listar årligen de viktigaste vetenskapliga framstegen. 2006 toppas listan av en unabombar-ryss som bor hos sin morsa i skogen i Ryssland. Okej han knäckte Poincarés förmodan men Åbo Universitet satte dit alla torrfoderstorskar. Ett lätt val tycker jag.

Skärpning Science!


Om författaren

Författare:
Olav G Enberg

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2007 22:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: