sourze.se

Skrämmande fanatism

Syndare kommer till: Helvetet
Rättfärdiga kommer till: Himlen
slutet är nära: Ångra er
Detta här är: Jesusland
Recension
Jesusland
Jesus Land. A memoir
Julia Sheeres
Översättare: Åsa Hesslefors
s 327
Ordfront Förlag


Detta budskap står på skyltar i på landsbygden där Julia Sheeres och hennes familj flyttar. "Allt för att sprida det glada budskapet" som Julias mamma säger. Familjen har förut Julia två svarta adoptivbarn David och Jerome. Familjen ville egentligen inte adoptera två svarta pojkar, men eftersom det inte fanns några andra, och dessutom är det deras plikt att älska alla barn, trots deras hudfärg och trots att de egentligen anser att svarta är smutsiga av naturen. Alltså får de tre barnen njuta en slags hård kärleks uppfostran, där det gamla bibelordspråket "den som spar riset fördärvar barnet" får en tydlig innebörd. Julia och Davids liv är hårt och kantas av rasism i skolan, övergrepp hemma och trakasserier, i Julias fall sexuella, från deras äldre bror David. När David skickas till ett läger för kristna tonåringar dröjer det inte länge till Julia följer efter. När Julia anländer till Jesusland där kristna ungdomar ska renas från sina synder, är hon glad över att träffa David. Men guess what, det som väntar på lägret är ännu värre än hemmet...Vem sa att talibaner måste vara kristna?
Det här är bok som man läser på tunnelbanan och missar hållplatsen för. Det är inget höglitterärt mästerverk, men spännande, upprörande och faktiskt, rätt rolig också mellan varven. Jag rekommenderar den för alla som gillar att slukas upp av en bok, de som vill lära sig mer om religionens negativa sidor, samt de som tror att Islam har monopol på fanatism.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2007 13:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: