sourze.se

Satans raseri

En sannfärdig berättelse om det stora häxoväsendet i Sverige och omgivande länder


Bengt Ankarloo
293 sidor
Ordfront förlag

Bengt Ankarloo är professor emeritus i historia och har givit ut en lång rad böcker, bland annat doktorsavhandlingen Trolldomsprocesserna i Sverige. Han är alltså extremt påläst på häxprocesserna i Sverige och även om magi och folktro i Sverige. Satans Raseri är en mycket utförlig och lärd redogörelse om häxprocesserna, och tar avstamp i antiken och grekernas magitro. Sedan skildras medeltidens idéhistoria, där folktro och magi ställdes emot den katolska kyrkan, och den vita magin som ett tag accepterades men som snart fördömdes helt av kyrkan. Sedan får vi veta mer om förföljelser av misstänkta häxor i Sverige, som kulminerade under ett år där 240 personer avrättades. Det här är en imponerande bok, skriven av en forskare med stor kunskap i sitt forskningsområde och stor vetenskaplig integritet.
Problemet är att boken är torr. Den skulle göra sig bäst som renodlad doktorsavhandling, inte som populärvetenskapligt verk. Språket är omsorgsfullt, men inte medryckande. Men de som för studier själva ska skriva en uppsats eller essä om häxor blir säkert hjälpta av den här boken.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2007 23:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: