sourze.se

Alla farliga hundar saknar existensberättigande

Svar till Anna Skåner angående Svenska Kennelklubben och rasbiologi.

Svenska Kennelklubben, hundägarnas riksorganisation, har enligt stadgarnas § 1 som mål att väcka intresse för avel av mentalt och fysiskt sunda, bruksmässigt, jaktligt och exteriört fullgoda rasrena hundar. Detta ansvar delar vi med nationella kennelklubbar i 79 andra länder som liksom Svenska Kennelklubben är medlemmar eller associerade i den internationella organisationen Federation Cynologique Internationale, FCI.

Varje ras är framavlad för ett unikt ändamål, till exempel jakt, vallning, dra slädar eller vakta. Det är Svenska Kennelklubbens uppgift att se till att de egenskaper som krävs för dessa ändamål bevaras i respektive ras. Även om 100 år ska man kunna använda en jakthund för jakt, en vallhund för vallning, en draghund för att dra och en vakthund till att vakta. Med andra ord har denna avel ingen som helst likhet med den mänskliga rasbiologin.

Svenska Kennelklubben hyser inget hat mot varken blandraser eller dess ägare - en hund är en hund och ska därmed också behandlas med den respekt som den förtjänar av både dess ägare och omgivningen. I den aktuella kamphundsdebatten som medierna just nu rapporterar om vill vi dock förmedla fakta och informerar om att merparten av alla dessa fall orsakas av blandraser. Avlade och uppfödda av människor som inte tar ansvar för vare sig hunden, andra hundägare eller vårt samhälle. Svenska Kennelklubben anser att en hund som är en samhällsfara inte har något större existensberättigande, oavsett om den är en blandras eller rashund.

Svenska Kennelklubben har däremot aldrig haft en tanke på att ta livet av landets blandraser. Vi arbetar för att alla hundar, oavsett härkomst, ska ha ett drägligt liv och få plats i vårt samhälle. Däremot får blandraser inte registreras i stamböckerna eller delta i den verksamhet som är kopplad till rasaveln, då själva poängen med detta är att bevara raserna med de egenskaper som är typiska för dem.


Om författaren

Författare:
Hans Rosenberg

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2007 19:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: