sourze.se

Ännu en Valborgsmässoafton med alkohol

Inför Valborgsmässoafton 2007 uppgav varannan tonåring i en undersökning som Lunarstorm gjorde, att de skulle supa sig fulla. På Svenska Dagbladets hemsida kunde man samma dag läsa att dödsfallen i skrumplever ökar.

Som total motsägare till alkohol och droger känns dessa siffror tragiska för mig, och det är nog inte bara jag som borde reagera, utan även föräldrar till dessa "varannan tonåring" och inte tänka att "mitt barn är inte den där varannan". Naturligtvis är det inte bara föräldrarnas ansvar, utan även närstående/vänner/bekanta - kanske till och med okända - som köper ut till de som inte själva får handla på Systembolaget. Systembolaget i sig har ett ansvar också, men det är ett ansvar som de borde vara beredda på när de handlar med sådana drycker som de gör.

Aftonbladet skriver på Valborgsmässoafton att tonårsdrickandet minskar, men de som dricker, dricker desto mer. Hur kan trenden ha vänt åt det hållet? Det är naturligtvis bra att drickandet har minskat, men skrämmande att fortfarande varannan som egentligen inte borde få dricka ändå kommer över alkoholen, och dessutom förtär i större mängder.

Svenska Dagbladet skriver att under de senaste sex åren har dödsfallen av den alkoholrelaterade skadan skrumplever ökat med tio procent bland männen och tjugofem procent bland kvinnorna. Svenskarna - de som dricker - konsumerar tio liter ren sprit per år. Tio liter..! Tänk dig tio mjölkförpackningar med endast ren sprit..! Ingen - inte ens de som dricker - skulle nog ösa upp spriten och dricka som mjölk. Och ändå är det spriten de är ute efter när de dricker…

Själv har jag vuxit upp i ett helt alkoholfritt hem, och det kanske har präglat mig till största delen; det fanns aldrig öl, cider eller andra starka drycker hemma, och jag kom aldrig i kontakt med det. Det är kanske därför jag kan säga "nej" om jag skulle bli bjuden nu - och, detta "nej" accepteras till fullo. Ingen ifrågasätter mitt val av att inte dricka.

Kanske mycket för att jag aldrig har supit själv, men jag kan ärligt säga att jag inte förstår vad som skulle vara så roligt med det eller, som man hört att många tycker… Tappa kontrollen… Göra saker som man under nyktra förhållanden inte skulle göra, och sedan få ta konsekvenserna av det ta straffet för något man inte ens minns att man har gjort, men ändå måste erkänna att man gjort; inte minnas den där festen för att man var för full. Det finns säkert ett flertal som inte ens minns sin kanske hittills största dag i livet - studenten - på grund av överkonsumtionen av alkohol. Och vad finns det då att berätta sedan, när man inte minns något?

För att inte tala om alla ---- fyll i ordet själv. Det ord jag tänker på tänker jag inte skriva ut, men det är inte något positivt om sätter sig bakom ratten efter en - som man brukar säga - blöt fest, för att ta bilen hem… Även de som dricker kan i nyktert tillstånd se att det kan bli olidliga konsekvenser, men i onyktert tillstånd bryter de mot sitt eget vett och kör ändå.

Valborg, examen, midsommar, lucia… "Ursäkterna" för att man "måste" dricka är oändliga… Vad är det för fel med att leva alkoholfritt? Om de runt omkring inte är alldeles ---- accepteras ett "nej". Du ska bara våga säga det, och stå för det.

Dagarna efter "festhelgerna" läser man svart på vitt om verkligheten. Vad som hände. Och i stort sett alltid är det alkohol inblandat. Är det värt det? Jag anser inte det.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2007 20:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: