sourze.se

Jag är en internet shopoholic - och trivs med det

"Jag ska sluta se mitt internet-shoppande som ett missbruk, jag ska börja se det som en hobby jag helt enkelt inte kan få nog av."

Nu för tiden kan man falla offer och bli beroende av nästan vad som helst. Idag kan man t.ex. få diagnosen "sockerberoende" hos doktorn och runt omkring Stockholm öppnar föreningar för sexnarkomaner. Jag är däremot inte missbrukare av det ena eller det andra. Jag har låtit mig själv bli beroende av en kombination av två redan existerande beroenden; shopping och internet.

Att jag är shoppingberoende har varit ett faktum sedan jag visste vad den 25:e varje månad innebar. Men en vanlig shoppingtur i stan har sitt slut; oftast då affärerna stänger eller då fötterna säger stopp. På internet finns det inga öppettider att hålla reda på. På internet finns inte kondition att anpassa sig efter. På internet behöver man inte flyga till Paris, London eller NYC för att hitta ett speciellt plagg. På inernet är "window-shopping" något så lite ansträngande att enda anledningen att egentligen sluta är om naglarna började gå av av allt klickande. Men internet-shopping har tillsammans med alla de andra beroendena en baksida. Och en av dem är, förutom att man isolerar sig själv och till slut blir en deprimerad människa vars enda sken i ens liv är dataljuset, att man blir fet. "Vi människor blir bara latare och latare", jaja fetma hit och fetma dit.

Att människor ens orkar lägga ner tid på att förstöra för andra människors lycka. Jag menar vaddå, då böckerna slog igenom på mitten av 20-talet blev det samma grej då? Fick folk panik över att alla nu skulle sitta hemma och läsa böcker istället för att vara ute och motionera? Vaddå, fick folk panik över att hela jordens befolkning skulle bli osociala och låsa in sig med tusen böcker att läsa ut vid sin sida? Svaret är nej på dessa frågor. Och den hysterin var inte ens nödvändig, för idag är läsa böcker något alla människor borde göra.

Så med andra ord behöver varken internet, shopping, socker eller sex vara ett beroende bara för att det har en viss andel nackdelar. Jag ska sluta se mitt internet-shoppande som ett missbruk, jag ska börja se det som en hobby jag helt enkelt inte kan få nog av. Shopping på nätet har faktiskt räddat mig många regniga söndagar och jag blir alltid lika överraskande glad var gång jag får brev från posten om att jag har ett paket att hämta ut. Tyvärr är inte mitt VISA-kort fullt ut lika överlycklig. Men ändå... länge leve internet-shopping!


Om författaren

Författare:
Siduri Poli

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2007 20:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: