sourze.se

Hundkojefärd med Lars Leijonborg

Det fanns en gång en bil som hette BMC AUSTIN 850. Den kallades hundkojan för sin litenhet men den var en teknisk sensation.

1971 valdes Lars Leijonborg till ordförande för ungdomsförbundet FPU nuvarande LUF efter en omröstning mot dåvarande ordföranden Per Gahrton. Efter sin ordförandetid avslutade han sina studier och tog socionomexamen 1974. Under denna tid var han också allmän hjälpreda och skrivare på Folkpartiets huvudkontor.

Jag hade blivit kommunpolitiker i Umeå och hade ärende till FP i Stockholm. Så jag tog flyget till nya Arlanda. Där mötte mig LL med den minsta bil jag skådat, alltså en Austin 850 med blyga 30 hästkrafter. Jag drog slutsatsen att FP var ett fattigt parti, i synnerhet som bilen var inhyrd. I rätt vansinnig fart körde Lars mig på den halvfärdiga motorvägen mot Stockholm med full gas hela tiden. Det innebar nog 120 km i timmen ibland. Det kändes rätt vansinnigt. Inne i stan så var det fullständigt kaos för man höll på att riva och bygga nytt i Klarakvarteren. Överallt stod lastbilar, byggmaskiner mm i vägen. Flera avstängda gator. Men Lars satsade friskt på att köra på trottoarer och mer tillfälliga vägstumpar. Annars hade vi inte kommit fram alls. Jag kände mig lycklig över att han inte körde ner i en byggrop. Han imponerade på mig genom att hitta överallt på fräckast möjliga sätt. Det var en klar fördel att köra minibil.

Under dagen var jag på någon slags liberalt sammanträde. Minns inte så noga. Men det handlade nog om bättre samarbete mellan FP, ungdomsförbundet och studentförbundet. I denna fråga hade det gnisslat mycket och så har det fortsatt genom åren. Dagsläget vet jag inget om. Men jag höll mig nära Lars Leijonborg denna dag för att inte gå vilse i storstaden och vara så nära händelserna som möjligt. Han var en utomordentlig värd och när det började skymma körde han ut mig till Arlanda vid den gamla Halmsjön igen. Vi pratade ivrigt i bilen hela tiden. Vi hade båda en bakgrund i Missionskyrkan och var socionominriktade båda två. Så samtalsämnen sakades inte vår lilla hundkoja när vi flög fram efter asfalten, i det nya Stockholm som höll på att växa fram.

Tack för en bra dag Lars L. Lycka till på din fortsatta livsresa.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2007 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: