sourze.se

Film: "Perfect Stranger" inte den du tror

"Egentligen ett synopsis som skulle kunna bli hur spännande och intrikat som helst, med karaktärer som känns intressanta nog att engagera sig i. Men..."

Betyg: IG
Titel: Perfect Stranger
Genre: Thriller
Regi: James Foley
Medverkande: Bruce Willis, Halle Berry, Giovanni Ribisi, Cindy Loebe, Richard Portnow m fl
Speltid: 1 tim 48 min
Premiär: 27 april

Hur många personer är vi kapabla att vara samtidigt innan vi krackelerar och verkligheten hinner ifatt oss? Den frågan ställer den här filmen och svaret är: en hel del, även om vi själva kanske varken ser, förstår eller är beredda på att ta, konsekvenserna av jagets flerfaldigt projicerade manifesteringar.

Huvudpersonen Rowena Price - trefaldigt gestaltad av Halle Berry - jobbar som undersökande journalist med inriktning på att avslöja maktens män och deras hemligheter. Hon gör det med sån nit och akuratess att hon stoppas av tidningen hon jobbar på. Överkörd och förbannad får hon genom en barndomsvän, som blivit dumpad av pr-magnaten Harrison Hill - spelad av Bruce Willis - vittring på ett nytt objekt för hennes avslöjande iver. Med hjälp av tidningskollegan och datageniet Miles tar Rowena upp kampen för att sätta dit giganten för det mord som följer efter att vännen berättat om kärleksaffären. Skickligt iklär hon sig flera roller och tar bland annat jobb undercover på Hills pr-byrå för att ro uppdraget i land. Men de olika roller hon till en början har kontroll över börjar ju längre filmen rullar desto mer glida henne ur händerna. Samtidigt förföljs hon hela tiden av en lösryckt minnesbild från barndomen, som väckts till liv genom den hemliga verksamhet hon nu bedriver.

Perfect Stranger är till sitt yttre en dussinfilm som utspelar sig mitt i det vi slarvigt kallar det urbana storstadslivets hektiska hjärta, där våra liv allt mer utspelar sig i och runt en dataskärm: vi umgås via chattsiter och är ständigt uppkopplade för att klara jobbet. Vi tar också datorerna till hjälp för att fantisera och tillfredsställa sexuella begär och vi är beredda att gå rätt långt för att vi tror att vi kan hålla det hemligt, vilket visar sig vara en illusion. Precis som storstadsskildringen smälter ihop med så många andra vi redan sett går karaktärerna samma öde till mötes. Det beror inte på skådespelarinsatserna, som alla spelas habilt av två gamla ringrävar i huvudrollerna. Men det spelar ingen roll när manusförfattaren så uppenbart slarvar bort sina karaktärer för en slapp standardrepertoar. Trots att Rowenas mångbottnade karaktär - omedvetet gestaltat som undertext - gör det möjligt för henne att spela det spel hon gör, förtätas inte porträttet av henne i filmen. Inte heller Miles - spelad av Giovanni Ribisi - får växa ur den stereotypa sidekick-rollen som han har i filmen, fast karaktären bär på så mycket mer visar det sig. Medan Bruce Willis bara bränner till som Harrison Hill när han blir bedragen. Det duger inte, hur smakligt det än är förpackat.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2007 18:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: