sourze.se

Vem kränks av osynlig bibel?

Gideoniterna är en rörelse i nutid som sprider Biblar på skolor, hotell och vårdinstitutioner.

Varje hotell borde ha en rejäl boklåda med bland annat Bibeln. En del har det redan. Men det verkar vara föga förnyelse - ungefär som veckotidningarna på Vårdcentralen.

Det är just nu ett "himla" liv om de biblar som Gideoniterna lagt på hotellrummen. Som regel är de instädade i garderoben eller nedersta byrålådan. Till nytta eller förargelse för ytterst få?

Men en enda medlem av Humanisterna tycks ha fått hotellkedjan Scandic att bära ut biblarna från hotellrummen i flera länder. Det är knappast en noga övervägd handling. Vem har känt sig kränkt av en osynlig bibel? Men porrfilmerna fortsätter att rulla ohämnat hos Scandic. Mot lämplig betalning. Men det är ju lika lätt att slippa dem som bibeln i byrålådan. Inte en enda porrulle har irriterat mig, sedan jag i värnplikten 1958 såg en tjock man jaga nakna kvinnor i midjehögt gräs. Inte mycket till porr inte.

Det vettigaste vore väl ändå att hotellen hade en "boklåda" som det hette förr, som gästen kunde ta med sig till rummet. Där skulle finnas både aktuell och gammal litteratur som kommunens bibliotek bytte med jämna mellanrum. Sådant system finns på många sjukhus och har fungerat i årtionden.

Det är väldigt mycket bättre med en aktiv boklåda med god, blandad litteratur, där bland annat finns en bibel i en eller annan form. Det behöver ju inte vara den officiella "Bibel 2000" utan det finns ju populära Folkbibeln och mycket annat. Bibeln som bilderbok eller serietidning kanske skulle smaka på nattkröken.

Gideon är i judisk historia israeliternas ledare och den som befriar sitt folk från midjaniternas ok. I Domarboken kan man läsa om detta. Gideoniterna är en rörelse i nutid som sprider Biblar på skolor, hotell och vårdinstitutioner. Jag är säker på att massor av folk har läst flitigt på den tid konkurrensen var begränsad. Men i dag finns hela världen i våra datorer och TV-apparater. Jag har svårt att tro att folk sitter på hotellrum och skolkorridorer och läser Bibeln nu för tiden. När jag reste mycket förr hade jag givetvis med mig min egen väl tummade och kända Bibel.

Jag menar att det är tid att säga att god tillgång på böcker ska det finnas lite överallt, genom kommunens försorg, dess Bibliotek. Självklart ingår Bibeln, Koranen, Havamal etc. i litteraturlistan. Läs dig glad och bli bildad!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2007 18:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: