sourze.se

Emotionella ämnen

Det saknas helt enkelt ett ämne i skolan, det viktigaste av allt.

Jag vill påstå att vi nu lever i en tid då det faktiskt är dags att inse vikten av att förstå oss själva, och hur vi fungerar som individer. Detta bör vi kunna förstå, ifrågasätta och prata kring redan i högstadiet.

Varför ska vi vänta till vuxen ålder och i en soffa hos terapeuten för att inse att " Oj, är det så det är, det har jag aldrig tänkt på."

Och nu menar jag inte det som idag kallas för samhällskunskap, utan mer djupgående med frågor om hur vi mår som människor och varför. I samhällskunskapen idag talar man om vad knark är, alkohol och mobbing, rättsväsende, och hur olika samhälle fungerar t ex.

Jag skulle vilja se ett ämne som handlade om t ex hur en knarkare mår, varför olika människor börjar knarka, hur mår barn som har föräldrar som knarkar, varför finns det alkoholister, hur mår dom, varför kör folk fulla, hur mår rattfyllerister som kört ihjäl folk, hur mår efterlevande.
Varför bråkar föräldra, hur mår jag när mina föräldrar bråkar, varför separerar man, hur mar jag efter en separation, abort, varför gör man abort, hur mår man efter abort, varför finns det lika många som är för och emot, och i så fall kanske det inte är en fråga om rätt och fel utan något annat. Hur mår mobbare, varför mobbar man, vad får mig att må bra, vad är kärlek när man är 15-20-25-35-45 och även 75 år gammal.

Jag tror att det är otroligt viktigt att vi börjar som ungdomar redan att leva med en medvetenhet om hur vi lever just nu och varför så att man under sitt liv börjar med att tänka efter före och inte efter. Jag har här bara skrivit ner en liten lista på vad som skulle kunna ingå och givetvis skulle listan kunna bli längre än t o m Tone Bekestad men jag tror ni förstår hur jag menar, det vore väl ändå ett av dom viktigaste ämnena, jag skulle med glädje se grupparbete av ungdomar i emotionella ämnen, det skulle vara underbart.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2007 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: