sourze.se

Allting handlar om oberoende!

Den stora skiljelinjen i allt är inte själviskhet kontra osjälviskhet utan beroende kontra oberoende. Det är inte ädelt att offra sig själv för andra och det är heller inte ädelt att offra andra för sin egen skull.

Innan man kan omfördela några resurser måste dess resurser skapas av någon. Förutsättningen för att det ska kunna finnas några arbetare är att det finns företagare, förutsättningen för att det ska kunna finnas bibliotek är att det finns författare. Att utnyttja sin egen potential på bästa sätt och jobba för att uppnå sin dröm är det bästa sättet att tjäna sina medmänniskor och sig själv. En författare blir inte en bra författare eller en ädel människa om anledningen till hans/hennes yrkesval är att någon annan vill att det skulle bli så eller att andra skulle kunna dra nytta av det. En läsare gör i sin tur ingen välgärning om den köper boken för författarens skull istället för för bokens egen skull. En bra författare måste inse sin potential oberoende av vad omvärlden tycker och en bra bokkonsument måste få fatta sitt bokval utan att stå i beroende gentemot någon.

Den enda som kan veta vad en individ har för vilja och talang är just den individen, men ibland fördunklas människors omdömmen. Istället för att stå fast i sin övertygelse om vad som känns rätt skapar man sig en annan uppfattning utifrån vad andra tycker är prestigefyllt och bra. Andra människor berättar för en vad som är realistiskt och orealistiskt och krossar sakta men säkert ens drömmar. När man sedan envist hävdar att det finns en bestämd sak som man vill göra och att man inte är beredd att kompromissa med sitt liv för andras åsikters skull får man säkert höra att man är egoistisk. Men det enda sättet att verkligen göra något för en annan är att förverkliga just det som man själv vill göra.

De som själva offrat sig för sina vänner, föräldrar eller andras tryck vill inte veta av någon med en sådan självständig strävan. De accepterar inget annat en medelmåttighet. De gör allt de kan för att ta bort de drivkrafter som kan finnas för att skapa. De vill omfördela de resurser som olika individer genom sitt arbete skapat, om du jobbat hårt och odlat många äpplen vill de “omfördela" dina äpplen under förevändning att även de som inte jobbat skall få. Deras egentliga anledning är att de inte vill att någon individ ska inse sin potential. För individens potential kan inte omfördelas, den är personlig och det kan de aldrig stå ut med. Det enda sätt som olika människors potentialer kan delas på är genom frivilliga byten mellan människor.

Genom att koppla ihop den frihetstörstande individen med egoisten har man kunnat tvinga in många kreativa individer i kollektivismens varma famn.
Kopplingen är dock i allt väsentligt felaktig. Egoisten eller diktatorn offrar andra för sina egen skull, han är alltså inte oberoende då han är beroende av andra människor att offra för att nå framgång. Men individen som följer sitt kall och lyssnar till vad den själv vill är inte beroende, nej endast hon/han är i sanning oberoende.Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2007 09:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: