sourze.se

Ge Kosovo skilsmässa nu!

Godkänn Kosovos skilsmässa från Belgrad genast! Men ställ också krav på den nya staten vad gäller mänskliga rättigheter och minoritetsskydd. Det är det enda raka.

Johan Galtung, Håkan Wiberg och Jan Öberg skrev den 5 mars i Aftonbladet att omvärldens medling i Kosovo varit orättvis mot Serbien. I deras skymningsvärld är Belgrad offret och albanerna förövaren. Kosovos albaner är extremnationalister som spottat på Titos autonomi, fått vapen från västmakterna och fördrivit 200,000 serber. De kanske har det i generna: författarna påtalar noga att albanernas förfäder kollaborerat med axelmakterna under andra världskriget.

Eld ska alltså med eld fördrivas: en påstådd "ensidig" berättelse ska ersättas med en lika ensidig från motparten. Det är en grovt oetisk och enfaldig revisionism, lätt toppad med en kvasiintellektuell dekor. Behäftad dessutom med så många sakfel, att man undrar var man ska börja.

Serbien ockuperade Kosova med vapenmakt 1912. Dessförinnan var det en albansk provins, en sk Vilayet, inom osmanska imperiet. På Kungliga Bibliotekets arkiv i Stockholm kan var och en hitta skrämmande beskrivningar, bl.a. från Carnegiestiftelsen, av hur den serbiska annekteringen gick till. Sedan dess och ända fram till 1998 har Serbien styrt Kosovo med järnhand. Massmord, fördrivningar och koloniseringsförsök tillhörde vardagen. Titos autonomi lättade något på trycket, dock utan att lyfta det helt. Dessutom varade autonomin i blott sex år. Sen kom undantagstillståndet tillbaka, sen kom Milosevic. Kuriosa: den efterlyste krigsförbrytaren Ratko Mladic tjänstgjorde som högste befäl i Kosovo innan han förflyttades för att utföra folkmordet i Bosnien.

Under det andra världskriget vårades det för galningar på hela Balkan. Galtung, Wiberg och Öberg "glömmer" förstås att Serbien under quislingen Nedic blev år 1942 första landet i det tyskockuperade Europa att utropas Judenfrei. Samtidigt var albanerna, som trion fräckt beskyller för "kollaboration", de enda i Europa med en växande judisk koloni vid krigsslutet. Se Rescue in Albania, Haroey Samer, Brunswick Press Californa 1997.

Galtung, Wiberg och Öberg nämner 200,000 serbiska flyktingar från Kosovo. Men ingen seriös forskare använder Belgrads siffror okritiskt. Milosevic genomförde 1991 en folkräkning i Kosovo, som bojkottades av albanerna. Drygt 194,000 serber sades då bo i Kosovo. FN-styret uppskattar idag att 130,000 av dem bor kvar: varifrån kom då de 200,000 som påstås ha flytt!? Tilläggas ska, att Belgrad ständigt klagar över låg nativitet hos Kosovoserberna...

Efter att ha orerat mot världsordningen, så skiftar författartrion plötsligt och bedyrar internationell stabilitet. De fasar för vad ett oberoende Kosovo kulle kunna leda till i Tibet - bara en sån sak! Tänk dig samma logik i vardagslivet: Nej, den misshandlade hustrun får inte skiljas, för det blir många hustrur då som också vill skiljas! Vi kan riktigt se varför herrarna inte ska söka jobb på Roks.

Om allt detta nu fått dig att tro att Galtung, Wiberg och Öberg varit ovanligt slarviga, så tänk om. Vissa av oss intervjuade Jan Öberg i sin villa under tidigt nittiotal. Vi njöt av hans serbiska konst. Bjöds på utmärkt serbisk sljivovica. Och fick höra att Kosovo borde ge upp kampen om oberoende, för att inte skymfa Belgrad. Samt att albanerna borde välkomna de tiotusentals serber som Milosevic hade sänt för att kolonisera Kosovo. Ty detta var mer upphöjt och Ghandiskt liksom; ja ni förstår.

Västmakterna inte bara blundade för albanernas lidanden, utan stöttade aktivt Milosevic - särskilt efter Daytonavtalet - ända tills det blev fullkomligt ohållbart. Den halvhjärtade inställningen har fortsatt efter det internationella ingripandet 1998 och är roten till dagens problem i Kosovo. Om man nu ska beskylla Ahtisaari för något, så gör vi det hellre för att han inte vågar utmana västmakternas tvehågsenhet i Kosovo.

Godkänn Kosovos skilsmässa från Belgrad genast! Men ställ också krav på den nya staten vad gäller mänskliga rättigheter och minoritetsskydd - det är det enda raka, såväl ur konfliktlösningsperspektiv som etiskt och moraliskt.

Ullmar Qvick
Svensk-albanska kommittén

Lirie Latifaj
Kvinnoföreningen Kosovarja

Shqipe Bunjaku
Albaner.Net

Anders Wessman
Kosova Action Network

Lars Morin
Översättare & skribent

Shqiptar Oseku
VETËVENDOSJE!

_________________________________

Inlägget skickades ut till Lotta Gröning på Aftonbladet Debatt blott två dagar efter att hon publicerat Johan Galtungs, Håkan Wibergs och Jan Öbergs artikel, men blev refuserad med motiveringen att "replikskiftet har avslutats".


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2007 16:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: