sourze.se

Göran Perssons trygga barndom

Hur många av Sveriges arbetarbarn kan få en likvärdig uppväxt som Göran Persson?

Göran Perssons mamma var hemmafru. Hans pappa var byggnadsarbetare. De bodde i en villa och hade bil.

Varje dag under Görans uppväxt fanns en vuxen människa vid hans sida. Han behövde inte släpas upp klockan sex på morgonen, en blåsig, kall och mörk vinterdag. Vrida sig ur sin mammas grepp samtidigt som hon försökte få på honom vinterkläderna.

Varje dag efter skolan, mötte honom en vuxen människa i dörren till hans hem. En vuxen person som kunde laga till ett mål mat, hjälpa honom med läxorna m.m.

Hans pappa kom hem från jobbet och hela familjen kunde samlas vid middagsbordet. På helgen kunde de ta bilen och åka till Harpsund, smyga utmed häcken och hoppas på att få en skymt av Tage Erlander.

Min fråga till Göran Persson skulle vara: Tror du att du hade varit en trygg person om du inte hade fått växa upp under trygga förhållanden? Hade du orkat ta dig igenom skolarbetet om du inte haft dina föräldrar omkring dig?

Att som Göran Persson bli omgärdad av kärlek och trygghet under hela sin uppväxt, formade honom. Han tog studenten men hoppade av högskoleutbildningen. Han fick fantastiska arbetsuppgifter utan en universitetsexamen. Hur ser det ut idag?

Det kanske inte vore helt fel att ta sig en tankeställare om hur det ser ut för arbetarbarnen idag. Har de det verkligen bättre idag? Materiellt, ja utan tvekan, men är de trygga, harmoniska och lyckliga?

Enligt rapporter är redan små barn stressade och mår psykiskt dåligt. Var ska detta sluta? Mitt drömscenario är att alla som får barn ska kunna välja sin form av barnomsorg. Det är som när du kommer in på ICA eller Coop. Det finns många sorter att välja på. Du har ett val. Samma skulle det vara när det gäller, vård, skola och omsorg. Kostnaden för det du behöver ska vara efter förmåga. I längden skulle det ge tryggare och lyckligare barn, vilket i slutändan skulle bli mycket billigare än vad det är idag. Färre anlagda skolbränder, färre krossade rutor, färre mobbade barn, färre stölder och förstörelse.

Vore inte det en skön tanke att de flesta barnen fick växa upp under trygga förhållanden och att föräldrarna hann med att umgås med sina barn?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 20 mar 2007 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: