sourze.se

Lycka till Mona! Tänk på miljön!

I helgen väljs Mona Sahlin till partiordförande för Socialdemokraterna. Vare sig personen eller själva valet är särskilt spännande, men spänning är nog inget för dagens sossar.

Jag gillar Mona Sahlin som partiordförande av främst två skäl. Hon har alltid engagerat sig för lika rättigheter, mot rasism och homofobi. Hon är också kvinna och det är verkligen på tiden att sossarna får en kvinnlig ordförande med tanke på hur många kompetenta kvinnor som funnits länge i partiet.

Vad gäller miljöfrågorna är jag inte lika säker på Mona Sahlin. Visserligen har hon lyft fram klimatfrågan som en av de viktigaste framtidsfrågorna. Men säg den politiker som vågar tycka något annat i dagens läge. Det hade känts mer övertygande om hon lagt mer än några få strån i kors tidigare för miljön.

För ett par år sedan hade vi ett gemensamt seminarium om miljöpolitik med sossarna. Jag var där och Mona Sahlin också. Jag kan inte påstå att hon gav något starkt intryck av miljöengagemang då. Alla kan ändra sig och jag ger henne gärna chansen.

Miljöfrågorna sitter tyvärr alltid lite löst i socialdemokratin. Det krävs en partiledning som tar dem på allvar för att det verkligen ska hända något. Fortfarande finns så många sossar som bara ser miljöpolitik som en konfliktfråga med industrin, som ett hot mot "viktiga" motorvägsbyggen eller som ett hinder för det de anser vara utveckling.

Jag minns en typisk sådan sosse från en kommitté jag satt med i. Han nämnde en industri som ville expandera. Enligt hans åsikt var det fruktansvärt att det skulle ta så lång tid att få tillstånd, eftersom arbetstillfällen riskerade att bli försenade. Att industrin skulle släppa ut mer gifter bekymrade honom inte. Inte heller om marken där industrin skulle bygga hade höga naturvärden. Han såg bara arbetstillfällen. Mycket kortsiktigt tänkt, enligt min mening.

Miljö är inte höger eller vänster. Det är ingen självklarhet att partier till vänster bryr sig om miljön. Lika lite är det självklart att högerpartierna ska strunta i miljöfrågor. Idag ser vi tydligt på Vänsterpartiet att det är helt beroende på engagerade personer om miljön är viktig. Just nu är den inte viktig. Samma sak kan hända med sossarna om inte Mona Sahlin lägger manken till.

För ett rödgrönt samarbete i Sverige är det nödvändigt att Socialdemokraterna förstår behovet av miljöpolitik. På samma sätt som det är viktigt för dem att vi gröna förstår de viktiga politiska strider som arbetarrörelsen tagit genom åren. Det räcker inte att tycka miljöfrågorna är viktiga när de är på allas läppar och rubrikerna lyser svarta i tidningarna. Det gäller att förstå de grundläggande sambanden. Hur vi människor faktiskt är helt beroende av de tjänster naturen ger oss för att vi ska kunna leva och arbeta i framtiden.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2007 12:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: