sourze.se

George Orwell hade fel

Men bara med några år. Vi lever i framtiden. Etymologis och retorikens akrobater har med bistånd av media och obegränsade resurser återskapar den officiella världsbilden och historien.

Med hjälp av språkliga pajaserier håller dem på att omdefiniera vårt ordförråd till det absurda. I bästa orwellska andan har vi fått nya översättningsnycklar: Lögn är välgrundat fakta. Fel är rätt. Slaveri är frihet. Blå är röd-grön. Röd är lilla. Djävul är Gud. Privatisering är plundring. Röveri är frihandel. Marknadsreglering är avreglering. Att lura folk är marknadsföring. Korruption är arvode. Rika nationer är fattiga. Fri rörlighet är stänga gränser. Ordning är kaos. Feminism är manlig. Ockupation är befrielse. Mångfald är alla lika. Sanningssägare är belackare. Ett land plus några satelliter är det Internationella samfundet. Frikonkurrens är monopolisering. Ett lands rätt är Internationell rätt. Tillväxt är skövling. Modeller är verklighet. Tänka fritt är subversivt. Rättvisa är godtycke. Mänskliga rättigheter är någras rättigheter. Yttrandefrihet är övervakat. Skulder är rikedom. Flera vakter är tecken på säkerhet. Billig underhållning är kultur. Miljöskydd är handelshinder. Allmän ignorans är allmän bildning. Innehållet är ytan. Och tomhet är innehåll. Kostnadsreduktion är barnarbete. Hat är kärlek. Skojare är entreprenörer. Anpassning är likriktning. Framåt är bakåt. Direktörer är underbetalda. Ordning är intolerans. Urskillningslös dödande är kirurgisk ingrepp. Demokrati är plutokrati. Odemokratiska är alla som inte håller med. Att bomba ett land är fredsframkallande. Rationalitet är galenskap. Att angripa är att försvara sig. Att skapa rikedom är att skapa skulder. Fria media är kontrollerade media. Den rikaste nationen är den mest skuldsatta. Några få människor beslut är den osynliga handen. Betydelselösa människor är kändisar. Global Integration är nationell underkastelse. Krig är fred. Död är liv.

Orwell föreställde sig en vidrig tidsålder. Att tänka själv är farligt. Då vet man aldrig vad folk hittar på. Tur att det var bara en fiktion! Diablo Ängel


Om författaren

Författare:
Marc Leon

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2007 10:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: