sourze.se

"SVERIGE ÄR I KRIG"

En vänsterpatrist utbrister att Sverige är i krig. Detta med anledning av ett 1 ingripande av svenska soldater i Afganistan.

Återigen visar några ankor från ankdammen Sverige prov på en monumental naivitet och övetro på sin egen förträfflighet. Jag tänker naturligtvis på TV 4:s Kalla fakta och dess "avslöjande" reportage om de svenska ISAF- soldaternas agerande i Afganistan i September förra året.

Svenska soldater bistod lokala myndigheter med att gripa en terrorist. I samband med ingripandet uppstod en eldstrid vilken resulterade i att terroristen sköts ihjäl. Det är naturligtvis alltid olyckligt när någon måste sätta livet till, men att jämföra detta med en krigshandling är mer än lovligt korkat.

Det tog naturligtvis inte lång tid innan ankorna i dammen började kvacka frenetiskt. En röd anka kvackade att Sverige nu är i krig. Ankan Maj-Britt Theorin kvackade från morgonsoffan att detta var oacceptabelt och att så här får det minsann inte gå till etc. Försvarsministern och en initierad militär tog det hela med jämnmod och förklarade för Theorin att agerandet låg helt i linje med det FN-mandat ISAF-styrkan arbetar efter.

Theorin kvackade vidare att det minsann inte alls var något FN-mandat som gällde i Afganistan längre. Hon yrade något om att mandatet ändrades från dag till dag för att passa den makt som egentligen bestämmer över ISAF, nämligen USA. Att Theorin är USA-hatare av rang är knappast någon hemlighet. Dylikt blint hat brukar vanligtvis grusa omdömet, och detta visade Theorin med all önskvärd tydlighet.

Frågan är om det är någon vits att försöka förklara skillnaden mellan ett sk Peace keeping och ett Peace making uppdrag, för Theorin. I Afganistan är mandatet Peace making, vilket innebär att de internationella styrkorna där SKALL tvinga krigsherrarna och terroristerna att lägga ner sina vapen. Detta även med våld om så krävs.

Det paradoxala i det hela är att den händelse som orsakade denna storm i ankdammen, ingalunda var ett Peace making uppdrag, utan helt enkelt ett biträde till de lokala myndigheterna för att dessa skulle kunna gripa en terrorist. Med andra ord var det ett brottsbekämpningsbiträde, vilket också ligger helt i linje med mandatet.

En annan diskussion är naturligtvis om Sverige överhuvudtaget skall bidra med soldater till ISAF-styrkan. Historien visar ju på en feghet utan motstycke när Sverige lät tyska soldater använda oss som transitland under andra världskriget, eller när vi lämnade tillbaka balterna till den Sovjetiska diktaturen.

Det kanske är dags för Sverige att praktiskt bidra till väldsfreden för en gångs skull.

Avslutningsvis kan jag meddela att Maj-Britt Theorin var hon som ville förbjuda parabol-antenner i Sverige när dessa lanserades.


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2007 14:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: