sourze.se
Artikelbild

Kanadas blodiga säljakt

Kanadas årliga säljakt är den största slakten på marina däggdjur någonsin. Men det kan få ett slut och Sverige kan vara en stor del i att det blir verklighet.

Den 15 mars nästa vecka startar helvetet på jorden. Hakapiken, en blandning av ishacka och yxa kommer att höjas tusentals gånger och slå med full kraft mot sitt offer. Isen färgas sedan röd av blod. Detta pågår igen, igen och igen. Tills det bara är död och kadaver kvar. Flådda kroppar som lämnas. Jag talar om den största slakten på Marina däggdjur i världshistorien. Jag talar om Kanadas säljakt.

Varje år dödas över 320,000 sälar vid isarna på Kanadas Östkust, New Foundland. Sälarna dödas för deras päls skull, den vita pälsen är officiellt förbjuden men efter två veckor bir dess päls mörk och då är sälungarna lovligt byte. Hela 97 procent av de dödade sälarna är sälungar, mellan två veckor och tre månader gamla. Dom flesta har inte ens ätit sin första riktiga måltid eller tagit sin första simtur. Istället får dom skallen inslagen av en Säljägare. Att jakten är grym är det inget snack om: 2001 följde ett opartiskt team av veterinärer med för att studera jakten. Deras rapport visar bla. att 42 procent av dom studerade sälarna hade flåtts levande. Det finns flera exempel på jägarnas djurplågeri och jag har själv sett flera videor av sälar som sparkas, släpas med båtkrokar, släpas med hakapiken i huvudet fortfarande vid liv. Det pågår så mycket lidande ute på isarna varje år och det finns ingen anledning. Sälarna behöver sin päls vi gör det inte. Vår regering kan sätta stopp för handeln inom EU. I skrivande stund berättar Carl Schlyter, ledamot mp av EU-parlamentet i Aftonbladet att det i september förra året godkändes på hans initiativ en skriftlig resolution med rekordstort stöd för att avbryta all handel med produkter från industriellt slaktad säl.

Ännu har EU-kommissionen inte agerat i frågan och därför har Carl nu krävt en debatt i EU-parlamentet den 15 mars. Lagom till årets säljaktssäsong. Jag ber er nu kära läsare om följande:

Kontakta vår milöminister Andreas Carlgren och be honom ta upp säljaktsfrågan i regeringen och att stödja Carl Schlyters resolution om förbud av sälskinninport.

Pröva att maila honom här: anders.calgrenriksdagen.se

En säker adress är annars via hans pressekreterare Tomas Uddin på denna sida:

Länk: regeringen.se
afBhKLAxOPW_

Låt din röst bli hörd - stoppa denna vansinnesslakt! Vi hinner knappast rädda sälarna i år, men förhoppningsvis kan 2007 bli den sista Jaktsäsongen i historien.

Skriv gärna under min petition mot säljakten:

Länk: thepetitionsite.com
Mer om jakten på www.harpseals.org


Om författaren

Författare:
Jörgen Anonym

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2007 14:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: