Läkemedel används för att bota sjukdomar, men läkemedelsindustrins prioriteringar styrs väldigt lite av reella medicinska behov.
Genom att läkemedelsindustrin verkar på en marknadsekonomisk global arena så är det inte behovet som styr, utan det är hur mycket pengar köparna av läkemedel har som styr, därför produceras de flesta läkemedel för en marknad av betalande rika människor i de rika länderna.
Det bedrivs mycket läkemedelsforskning, men de nya mediciner som kommer fram är inte ämnade för fattiga länder, där behoven är som störst. Bara 1 procent av alla nya mediciner är framtagna för att behandla sjukdomar som mest finns i fattiga länder, som malaria, sömnsjuka, snäckfeber, tuberkulos, olika maskinfektioner osv.
I stället för att mediciner kommer sjuka till del, marknadsför man mediciner till friska eller nästan friska människor som har råd att betala. Försäljningen av s.k. lyckopiller i USA och andra västländer har ökat dramatiskt de senaste åren. Har vi rika människor blivit så mycket olyckligare? Nej, läkemedelsindustrin har bara upptäckt ett sätt att tjäna ännu mera pengar. Nu finns även lugnande mediciner till olyckliga katter och hundar till salu på den amerikanska marknaden, kommer nog snart till Sverige också.
Av Gunilla Hasselberg 04 mar 2007 09:17 |
Författare:
Gunilla Hasselberg
Publicerad: 04 mar 2007 09:17
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå