sourze.se

Skoluniformer kan eliminera mobbingen

Inför skoluniformer så att alla i pluggen i Sverige blir jämställda i klassrummen. På det sättet kan tjejernas "utmanande klädsel" försvinna och klasskillnaderna skulle också utjämnas.

Innan Ni läser denna artikel ombedes läsaren att gå in på följande länk och läsa om hur tre tonårstjejer på en skola i Borås klagar över sexmobbning de får utstå på grund av deras klädsel: Länk: aftonbladet.se

Frågan är nu huruvida skolrektorn som anklagar flickorna för att vara utmanade har rätt eller om det är fel på killarna som anklagas för att mobba dessa och andra tjejer. Jag vill inte verka som en töntig 40-talist som bara hävdar att allting var bättre förr. Jag vill dock berätta att det fanns, på min internatskola i Dublin för 45 år sedan, tjejer som ansågs vara utmanade klädda för att de hade på sig de precis nyutkomna nylonstrumporna som saknade söm. Vi killar tyckte dessa var urhäftiga och en aning sexuellt upphetsande då tjejernas ben såg mycket sexigare ut, men vi mobbade aldrig dem och det berodde på att vi alla bar skoluniform och det fanns en jämställdhet mellan könen i plugget. Givetvis förekom en och annan enstaka mobbning, men vi hade inte de problemen som svenska skolor har i dag. Jag undrar därför om det inte är dags för Sverige att införa skoluniformer så att ungarna i skolorna slipper provocera varandra på grund av klädseln såsom tjejerna i Borås beskriver. Somliga kan tycka att det inte skulle fungera i dagens miljö, men de har fel. I England, Frankrike, USA, Kanada och Tyskland finns många skolor som har obligatoriska uniformer och mobbningstendenserna är betydligt lägre än i Sverige källa: artikel i New York Times - juni 2006.

Jag vill inte säga att mobbning på svenska skolor är världsunik, men jag vill hävda att sexmobbningen i vårt land verkar bero på dels vår usla sätt att integrera de olika kulturer vi plötsligt har fått på senare år, såväl som feministernas rätt så korkade budskap om att unga tjejer ska få klä sig precis hur utmanande de vill. Det är lika korkat som om en djungelnisse skulle gå barfota i en ormfylld skog och förvänta sig att inte bli biten! I det här landet måste vi börja vakna upp och komma till insikt med att vi är ett mångkulturellt samhälle och att många av våra nya medborgare härstammar ifrån länder och kulturer där kvinnor som klär sig som de tre skolungdomarna i Borås, riskerar att utsättas för fördomar från dem som inte har svenska värderingar i sin vardag. Vi är ett nytt Sverige och vi måste anpassa oss efter våra mångkulturella medborgare. Till svenskfödda svenskar säger jag så här: Tänk om du släpper in flera italienare i ditt hus. Efter ett tag börjar du äta pasta. Släpper du inte flera indier kommer du snart att käka curry. Man kan inte släppa in så många kulturer utan att lära våra ungar att anpassa sig till dem. Framför allt skall man lära DEM att anpassa sig till den svenska kulturen, men när det gäller den sexuella friheten i Norden kan det ofta vara svårt att få främmande kulturer att acceptera våra nordiska seder. Därför är just detta ett svåhanterat område.

Hur skall man då åtgärda detta med sex mobbningen i skolorna? Det kan verka som om det endast finns vå vägar att gå, nämligen att förbättra integrationen eller att statuera exempel genom att ge mobbarna strängare straff. Men det finns faktiskt ett tredje alternativ och det är att införa skoluniformer så att alla i pluggen i Sverige blir jämställda i klassrummen. På det sättet kan tjejernas "utmanande klädsel" försvinna och klasskillnaderna skulle också utjämnas. Sverige är ett land där man alltid hävdat att alla är lika och alla ska behandlas lika. Därför borde det inte bli något problem att införa uniformer så att även våra ungar blir lika under deras uppväxtåren.

Jag menar inte att unga tjejer hela tiden ska behöva gå omkring i långa kjolar och blusar knäppta upp i halsen. Det är klart att de ska få klä sig modernt och även lite sexigt om de vill, men detta borde ske UTANFÖR KLASSRUMMET, d.v.s. i hemmet eller under fritiden när man kommit hem ifrån skolan. I skolan bör allt som distraherar eleverna från att växa upp som ansvariga medborgare elimineras. Man kan visst ha kul i plugget om man har skoluniform och framför allt skulle uniformer framkalla jämställdheten mellan pojkar och flickor. Det kanske inte totalt skulle eliminera problemet om sexmobbning, men problemet skulle förminskas betydligt. Alternativet är att fortsätta som i dag och ha ett samhälle med mycket konstiga medborgare om 30 år!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2007 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: