sourze.se

Var håller hälaren hus?

Jag känner mig försummad.

Jag hör på radion vilken jättemarknad häleriet är. Men de tycks klara sig utan mig för jag har aldrig mig veterligt fått ett erbjudande.

Jag får åtskilliga spa-erbjudanden på nätet från prinsessor och pillertrillare. Men på gatan och vid min dörr får jag inte ett enda bud. Vad är det för fel på mig? Har jag ett allt för ärligt utseende eller är det tvärt om?

Jag får aldrig en telefoninbjudan att komma till en parkeringsplats för att där göra en snabb kontantaffär. Tror de att jag är utfattig?

Det sägs att hälarna är ovanligt socialt kompetenta, de kan snabbt bedöma folk och sorterar kanske bort nykterister. Sannolikt så ser de flesta hälare ut som vanliga affärsmän för att undgå uppmärksamhet. Men kommer man körande med släpvagn fylld av stulen takplåt från en Domkyrka så lär man ju synas. Även om herr Hälaren har en neutral svid. Detta har alltså hänt i praktiken.

Hälare säljer aldrig 18 bilar eller WC-stolar på ett bräde. De är mer inriktade på styckevis. De är inga riktiga grossister. De har sina svaga sidor. De har visst klandervärd bokföring.

Nya underbara marknader har öppnat sig i vår nya sköna IT-värld. Tusen konkurrenter till Tradera erbjuder vad som helst till vilket pris som helst. Ungefär som bonn-auktioner förr! Lokaltidningarnas småannonser ser lite mysko ut. För att inte tala om de lokala gratistidningar. Det är nog de som smörjer hälarmarknaden i 3-4 led.

Går det 100 hälare på 1000 tjuvar tro? Varför kör din granne ut och in i garaget flera ggr per dygn.? Där inne kan finnas en värld som ingen polisintendent ens kan drömma om. Hur många ärliga lokala handlare slås ut av dessa hälare? Är det hundratusentals som mist sina ärliga jobb p. g. a. hälerimarknaden? Vad förloras i kommunalskatt till vård och skola? Brottslighet kostar stora pengar på alla nivåer. Den skapar social och fysisk misär. Slår sönder familjer. Ödelägger framtiden för vanligt folk. Brottsoffer får i bästa fall småpengar!

Har vi i Sverige en nivå ovanför de stora hälarna, en maffiastruktur där samhällets mäktiga deltager och skyddar smågangsters?? Ja, det är jag övertygad om, men jag har ingen aning om omfattningen på detta!

Hur motarbetar vi allt detta? Polisen har kört Operation Märkning i olika omgångar men det hjälper ju inte om medborgarna inte anmäler sina iakttagelser. Brist på civilcurage är brottslighetens bästa jordmån!Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2007 11:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: