sourze.se

Film: "Dreamgirls" tar dig till sjunde himlen

Tillbaka till Detroit, 60-tal. Formfulländade bilar glider coolt och kräver sin musik. Volymen vrids upp, luta dig tillbaka. Get the groove. Feel the beat. This is body and soul när 60-talet svänger som bäst.

Betyg: VG
Titel: Dreamgirls
Genre: Musikdrama
Regi: Bill Gordon
Medverkande: Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Jennifer Hudson, Jamie Foxx, Danny Glover m fl
Speltid: 2 tim 10 min
Premiär: Fredag 16 februari

Dreamgirls är filmvarianten av den Tony-belönade Broadwaymusikalen, som bevisar att musikal kan vara bättre på bio, nu när tekniken erbjuder ett perfekt soundtrack. Filmen understryker genom sitt medium miljöerna och tidsandan på ett sätt som aldrig en teaterscen kommer i närheten av med sitt stiliserade symbolformat. Förutom den fantastiska musiken som framförs med stil och attityd placerar filmen den i sitt rätta sammanhang. Det svarta soundet sipprar in i den av vita kolonialiserade musikbranschen, som ett tecken på att något håller på att förändras i det amerikanska samhället. Martin Luther King talar om sin dröm och får fler att våga tro att den kan bli verklighet innan han plötsligt skjuts.

För körtjejerna i The Dreamettes blir drömmen verklighet, när de upptäcks av bilhandlaren Curtis Taylor, spelad av Jamie Foxx, som å sin sida drömmer om att bli skivbolagsdirektör. Med ett vått finger i luften och näsa för det som slår gör han som han vill med tjejerna - och allt fler i deras närhet - för att nå framgång. Berättelsen som har någon slags koppling till The Supremes story följer det klassiska dramat och börjar med hur de till synes vanliga flickorna upptäcks av en man, som ger dem ära och berömmelse. Priset för att nå toppen är högt, för på vägen uppåt tappar de bort sig själva och väl på tronen upptäcker de att det var inte detta de ville och längtan till något annat driver dem till uppbrott. Denna sedelärande historia tar framför allt gestalt i den vackra och något tillbakadragna Deena Jones, som Curtis bestämmer ska bli frontfiguren i The Dreams, som han snabbt döper om tjejbandet till. Detta innebär slitningar och inre splittring eftersom Effie White, The Dreamettes självlysande stjärna tvingas ta ett steg tillbaka.

Historien i sig har inget nytt att berätta. Vi har sett den tusentals gånger förut mer eller mindre bra gestaltad. Det är inte det som är grejen med den här filmen, som inte skulle blivit så skimrande, utan sina skådespelare. Beyoncé Knowles, amerikansk R&B-drottning och tidigare än av drömflickorna i succégruppen Destiny´s Child, är så underskön att den Diana Ross-kopia hon spelar lyser alldeles av sig själv. Att hon kan sjunga vet vi redan, men när Effie White, spelad av Jennifer Hudson, sjunger ut, då får åtminstone jag ståpäls. Den här tjejen, som för mig är helt okänd, vann American Idol 2004 och har ännu inte gett ut någon fullängdare, men det kan bara vara en tidsfråga, för den här bruden har inte bara en cool attityd hon sjunger med gaspedalen i botten. Att dessutom Eddie Murphy kan sjunga riktigt bra blir bara en bonus.

Om den här filmen hade ansträngt sig en smula för att berätta en gripande historia - som de naturligtvis kunde gjort - och inte slappt enbart lutat sig mot den enastående musiken, hade den här filmen utan tvekan fått högsta betyg. Men det spelar faktiskt ingen större roll när den musikaliska upplevelsen är på topp.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2007 20:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: