sourze.se

Skönhet i media

Media får sina idéer från trender i samhället. En trend inom TV-underhållningen är att fokusera på skönhet.

Jag såg en dokumentär om en dansk som blir rik på sin dejtingsajt där bara "vackra" får vara med. Snart börjar TV3 med en såpa på samma tema. I en klass ska den vackraste respektive fulaste utses. Programledare blir Josefine Crafoord. Närmast har hon två programledarroller bakom sig. I båda fallen ledde hon en dokusåpa som fick läggas ner i förtid. Julen 2005 var hon tillsammans med jycken något av "TV- julvärd". Fröken Crafoord intervjuade en berest äventyrare som sa att han varit i 140 länder. Whoow, det är ju nästan alla länder som finns, påpekade fröken Crafoord. Hunden sa inget alls och visade sig därmed vara klokare än matte;-.

Fröken Crafoord ser bra ut men skulle se bättre ut om hon ökade 10 kg i vikt. Ok, jag vet att många inte håller med mig! Det är lite av poängen! När det finns så olika smak om vad som kan sägas vara "snyggt" - hur ok är det då att ha en dokusåpa där unga människor som i vissa fall är så osäkra på sig själva att det inte är säkert att de alltid känner igen sig själva om de råkar se sin spegelbild! Den unge killens näsa kanske har börjat växa ohämmat och lämnat resten av ansiktet på efterkälken. Den unga kvinnans vänstra bröst kanske löper amok för tillfället. Kroppen växer opropotinerligt men har oftast kommit ifatt runt 23-års ålder. Kan det vara ok att i underhållingssyfte låta några andra som knappt vet hur de själva ser ut, bestämma om en person är "snygg" eller "ful"? Dejtingsåpor är en helt annan sak eftersom det handlar om skicklighet och attraktion.

Ola Salo, sångare i The Ark, är en snygg man eller snygg pojke och snarare en ful man. Kjell Bergkvist som inte alls har samma enkla fina ansiktsdrag som Salo, är ändå pappa till fd Miss Worlds barn och är dessutom en attraktiv man! Är han ful eller är han snygg? Ni ser själva, det går inte att jämföra! Dessa, den ena med klassiskt grovt manligt utseende och den andre med feminina drag, är båda två snygga, eller fula eller?

Den som av andra, klassas som "vacker" har ofta en partner som har samma attraktionsgrad, har bra anställningsförhållanden Fk. Crafoord visar att man inte ens behöver vara allmänbildad eller skicklig i yrket, för att få attraktivt arbete och får in mycket pengar. Det är alltså väldigt viktigt, speciellt för yngre, att omgivningen klassar vederbörande som "vacker"! En lögn blir en sanning om tillräckligt många säger lögnen. Jag pratade om detta med en av Sveriges skickligaste dokumentärfilmare som handleder mig. Det är lätt för mig att med en filmkamera försköna eller förfula en person. Därför är det viktigt att fundera över dessa etiska aspekteker Jag visade några bilder från Internet på en sk. "glaumormodell" som jag skulle filma. Dokumentärfilmaren har efter ett livs erfarenhet av foto, film och TV-arbete, ett annorlunda sätt att se på saker. Han är delvis fri från folks värderingar. När jag visade en känd bild på glaumormodellen undrade han först vem det var och sedan påpekade han att vinken inte var bra, hon ser ut som en transvestit, förklarade han. Så hade inte jag sett på saken. Så ser säkert inte heller flera hundra tusen män i åldrarna 20-40 år som har sett bilden, det hela! Någon som kan vara "vacker" i vissa vinklar, har alltid även sidor där denne är "ful".

När det handlar om mer allvarliga saker så som attraktion är det oftast så att det är just det utmärkande i en persons utseende som gör att någon fastnar för dem. Kan vara en krokig näsa, fräknar, födelsemärke, speciell gest eller något annat. Dessa "defekter" är ofta orsaken till att det kan vara svårt att lämna någon trots att man mår dåligt av relationen. Vissa kvinnor får t.om. stryk men kan inte ens själva förstå varför de ändå har så stark bindning kvar. Jodå, det finns några som blivit supermodeller trots sin sneda näsa och en mun som skulle väcka avund hos en val. Generellt sätt, är det ändå "förfulande" aspekter. Det enda universella sättet för att kontrollera om någon är vacker, är att utgå från "det gyllene snittet", proportionaliteten ska vara 1,6. Dessvärre är det så att långt ifrån alla skulle tycka att helt symetriska individer är vackrare än någon annan. Liza tycker alltjämt att Kalle med ölmagen, flaskformad överkropp, runda kinder och några hårtuffsar längst upp på huvudet är hennes ideal! Enbart yta är alltså vanskligt att dra slutsatser från! Det viktigaste som Olle "fråga Olle" Waller har lärt mig efter några möten är att "Allt ska inte tas upp i TV".


Om författaren

Författare:
Kenneth M Forsberg

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2007 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: