sourze.se

Melodifestivalen 2007/2:En stjärna är född!

"Marie Lindberg är den första riktigt bra nya tjejartist som jag har sett i Sverige sedan Lisorna Ekdal och Miskovsky. Men Marie Lindberg har en sak som är annorlunda - hon är oerhört folklig."

När Marie Lindberg sjöng sin låt första gången i kväll skickade jag ett sms till Sourze’s chefredaktör Carl Olof Sourze och skrev så här:"Hon kommer att gå vidare till Globen. En ny stjärna är född!" Och jag hade rätt, hon gick vidare, dels på grund av att hon hade en låt som var helt annorlunda från de flesta gamla schlagerlåtar, men mest på grund av att hon sjöng den så himla bra med en riktigt fin röst fylld av känsla och själ. Det gjorde att hon gick rakt igenom teve rutan och nådde det svenska folkhemmets hjärtan. Tro mig att hennes svarta glasögon och hennes folkliga sätt att tala och bete sig inte heller skadade. Jag tippar i kväll att Marie Lindbergs låt "Trying to recall" kommer att bli Melodifestivalens största hit i år. Om denna Marie Lindberg lyckas ta hem segern i Globen kan vad som helst inträffa. Kom ihåg att flera gitarrlåtar har haft framgångar i Eurovision Song contest. Vad sägs om Danmarks "Fly on the wings of love" av Bröderna Olsson och Lettlands "The war is not over" av pojkparet Walters & Kazaa? Marie Lindberg sjunger så bra att hon kan plocka hem öststaternas telefonröster därför att vad många i Västeuropa inte fattar är att östeuropéer i första hand röstar på hur bra artister sjunger.

The Ark var fantastiska! "The worrying kind" är en av de mest moderna låtar jag hört i Melodifestivalen på flera år. Helt rätt att den gick vidare. Mer behöver inte sägas. Bravo Ola Salo!

Men resten av tävlingen var verkligen kass!

Det märks att någonting har hänt med Melodifestiavlen. Förra veckas tävling hade inte så bra låtar, men åtminstone jag trodde att det bara gällde den först tävlingen. Men häromdagen berättade Bert Karlsson för mig att det kommer fler dåliga låtar i de kommande deltävlingarna. Han hade rätt, för i kväll hörde jag flera sådana. Den nya imagen som festivalen fick av Svante Stockselius, hjärnan bakom deltävlingssystemet, har inte förvaltats väl av Christer Björkman. Alltför många dåliga låtar tycks, under de senaste åren ha valts av juryn. Det är bara att konstatera att det är dags för Björkman att tacka för kaffet och låta någon annan ta över. För en sak är säker, nämligen att Melodifestivalen behöver bättre låtar för att kunna behålla sin plats som landets mest betittade teveprogram.

Så till de övriga låtarna. Svante Thuresson och Anneli Rydes "Första Gången" hade varit ett perfekt svenskt melodifestivalbidrag - för 40 år sedan! Låten är gammal och det förvånar mig att en som har sådan koll som Bobby Ljunggren kan släppa iväg en sådan här mesig låt till melodifestivalen 2007. Med all respekt till Thuresson vill jag säga, att jag inte riktigt förstår vad han och Anneli Rydé gör i Melodifestivalen? Thuresson är ju en gammal artist långt förbi pensionsålder. Tror han verkligen att de unga telefonröstande Öststaterna kommer att rösta på honom i någon eventuell final? Och Anneli Rydé - ni får ursäkta mig - men jag undrar hur den här tjejen har lyckats hålla sitt namn vid liv sedan 80-talet. Hon är ju värsta "föredettingen". Nej, usch detta par hade gjort sig själva och Melodifestivalen en stor tjänst genom att sitta hemma och titta istället för att kasta bort tre minuter på scenen. Rydé kan jag dock på sätt och vis förstå, för hon behöver all exponering hon kan få för att hålla sin tunna karriär vid liv, men Svante Thuresson - nä - han har gjort sitt för många år sedan med Johan B.Lund. Man kan ju för sjutton inte skicka i väg en 70-åring till Eurovision Song Contest. Sverige skulle bli utskrattat!

Om Regina Lund har jag bara följande att säga: Hon framstår som en riktigt nolla på scen, åtminstone i egenskap av sångerska. Människan har aldrig kunnat sjunga. Hon sjöng dåligt i kväll och hon kommer aldrig att någonsin bli sångerska. Hon är minst sagt, pinsam. Minns ni hennes debutplatta för ett antal år sedan? Det satsades en halv miljon kronor på produktionen av gitarristen Johan Norberg. Jag tror att den sålde omkring 50 ex i hela Sverige, och det var nog hennes kompisar som köpte dem! Hennes låt "Rainbow Star" beskrevs av Sourzes chefredaktör Carl Olof Schlyter i ett sms till mig mitt under sändningen så här: "Är det här Rysslands bidrag?" Regina Lund är en B-artist, nej ursäkta en "C" artist… Jösses va jag blir irriterad bara jag tänker på människans namn! Hon bör hålla sig till skådespeleriet och ge f-n i att sjunga!

Jimmy Janssons "Amanda" är en typisk svensk schlagerlåt. Snickrad av veteranen Tomas G:Son är detta en modern version av en 80-talsmelodi. Jimmy Jansson påminde lite om 80-talets Shaking Fredrik både till utseende och i sångrösten. Jimmy är charmig, men han har inte en chans mot Marie Lindbergs charm, och hans låt har inte en chans mot Marie Lindbergs låt. Det är bara ett faktum.

Henrik Wikström, en av låtskrivarna bakom Cosmo4 är en musikproducent som, tro det eller ej, upptäcktes av ingen annan än undertecknad för exakt 19 år sedan. Men Låten "Whats your name" blev inte den där Spice Girls-typ hiten som kanske hade planerats. Det finns en tjejgrupp i Sverige som heter "Caracola" som jag råkar veta skickade in en låt som hade kommit betydligt längre än den här låten kom. Jag upprepar: ut med Christer Björkman, festivalen behöver bättre låtar.

Sorry Johan Kinde, men Lustans Lakejers "Allt vi en gång trodde på" var helt och hållet en dålig låt i det här sammanhanget. Därför gick den inte vidare. Kan ni på allvar föreställa er den här låten som Sveriges bidrag i finalen? Vi skulle hamna bland de sista. Behöver jag säga mer?

Å så till Jessica Andersson. Jag fattar inte vad hon vill bevisa. Ingen köper hennes skivor, och ingen kommer att bry sig om den här låten. Den kommer knappast att gå till finalen efter andra chansen. Hon borde lägga av och leva på sin tid som medlem i "Fame" för då gjorde hon verkligen någonting. I kväll gjorde hon bara en sak - hon skapade en plattform på vilken hon om några veckor kommer att krascha som artist. Vänta och se.

Men återigen till lilla fantastiska förtrollande Marie Lindberg. När jag var 19 år fanns en amerikansk sångerska som hette Joan Baez, som sjöng fantastiska låtar och spelade gitarr. Vad som gjorde henne så bra var att hon spelade så bra gitarr och hennes röst var klar och hade själ. Marie Lindberg är en modern Joan Baez. När jag, efter finalen på Idol 2004 skrev på Sourze att Darin Zanyar skulle bli en stor artist fick jag mycket kritik. Men han har blivit precis vad jag sade han skulle bli. Nu kan hända att många tycker att jag tar ut någonting i förskott när jag säger samma sak om Marie Lindberg, men sanningen är så här: Marie Lindberg är den första riktigt bra nya tjejartist som jag sett i Sverige sedan "Lisorna" Ekdal och Miskovsky. Men Marie Lindberg har en sak som är annorlunda - hon är oerhört folklig. Jag vågar faktiskt satsa en slant på att det blir Marie Lindberg , och inte The Ark, eller Magnus Uggla, som vi skickar i väg till Helsingfors i år. Vad som än händer, så lägg hennes namn på minnet för det här är en blivande stor artist. Hur vet jag det? Bert Karlsson och jag brukade säga på 80-talet att Gud har givit oss näsorna att kunna sniffa fram blivande stora artister med. Han gjorde det med Carola. Jag gjorde det med Lisa Nilsson. Nu vågar jag satsa alla mina kort på Marie Lindberg - kolla ska ni se att jag får rätt. Gud va kaxig jag känner mig nu!

Nästa två helger kommer jag att vara bortrest så det blir någon annan som skriver om de sista två deltävlingar, men jag är tillbaka i tid för andra chansen och finalen.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2007 22:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: