sourze.se

Svenskt NäringslivLO Sant!

I mitt enskilda förlag kommer aldrig att anställas en enda människa! Inte så länge jag andas!

FORA, låter namnet bekant? Inte det, det gjorde det inte för mig heller. Sofias salladsbar, Wild & Fresh, ligger i Briggens saluhall i Göteborg. Facket har satt Sofias företag i blockad. Hon vill inte tvingas att skriva på kollektiv avtal. Men se det måste du om du har ett företag, hur litet det än är. Om jag, som nyligen startade ett förlag, skulle få för mig att anställa en enda person, kommer facket rusande.

För att göra det här enkelt att förstå har jag tagit ett företag inom verkstadsindustrin. Det har en ägare och fem anställda. Totalt sex personer med samma lön. Alla tjänar 20 000 kronor, brutto i månaden.
Företaget ligger på en liten ort någonstans i Sverige.

Vad kostar det att tvingas skriva på ett kollektivavtal? Det krävs 6 av varje löntagare lön. I det här fallet tvingas arbetsgivaren at betala 7 200 kronor i månaden till FORA. Vad är då detta för ett företag?
Det är ett försäkringsbolag som till hälften ägs av LO och den andra hälften ägs av Svenskt Näringsliv.

Fakta om Fora
• Vi ägs av Svenskt Näringsliv och LO
• Har 175 anställda
• Förmedlar premier och avgifter på sammanlagt 20 miljarder per år
• Har ett 40-tal uppdragsgivare
• Hjälper 200 000 företag med försäkringar och pensioner som deras 3 miljoner anställda har via jobbet.

Vår största uppdragsgivare är AFA Försäkring med AFA-försäkringarna och Omställningsförsäkring ersättningar vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och arbetsbrist.

Ovanstående är taget direkt från deras hemsida.

Jag ställde följande frågor till dem: Vad är era lönekostnader? Äger FORA fastigheter. Delar FORA ut bonus.

Svaren är att de delar INTE ut bonus och de äger INGA fastigheter. Lönekostnaderna fanns att läsa på pdf fil.

Nu tillbaka till verkstaden igen. Varje månad betalar arbetsgivaren förutom de 7 200 kr till FORA, också 39 960 kronor i sociala avgifter. Sist men inte minst ska skatten på lönerna in. de är sammanlagt 34 800. Totalt är detta en nätt summa på 81 960 kronor som ska in till staten varje månad.

Verkstaden har också att betala, hyra, elräkningar, förbrukningsvaror, telefon. Naturligtvis skyddar de sig med dyra försäkringar mot, stöld, brand och andra katastrofer.

Vad får verkstadsägaren för alla pengarna som betalas in till staten och FORA. Enligt alla undersökningar är det de SMÅ företagarna som minst av alla har möjlighet att nyttja välfärdssystemen. De har fullt upp enbart med att vara företagare. Det tar all tid de har. Ansvaret att ha anställda är tungt. De är inte bara en siffra bland tusen. De är oftast samtidigt goda vänner och ovärderliga för företagaren. Deras hälsa och trivsel är oerhört viktigt. Kommer inte en av dem under några dagar är alla de andra drabbade och får jobba mer eftersom kunden som lämnade in bilen hade blivit lovad att få den reparerad en viss dag. Kunden är i sin tur beroende av bilen i sitt företag.

Hur i helvete kan samma regler som gäller för SKF, VOLVO, SKANSKA, SCANIA, INVESTOR med flera jättar inom företagsvärlden gälla för en liten plutteverkstad med fem anställda? Vakna upp! Sitt inte och sov! Det här är så åt fanders som någonting kan bli!

På tal om Sofias salladsbar, Wild & Fresh, har hon beslutat att sälja den. Kommer det rätt intressent är den till salu. Vad tänker facket göra då, frågade reportern igår.
-Vi tänker naturligtvis se till att den nye ägaren skriver kollektivavtal, sa, den facklige representanten.

Efter den meningen såg jag plötsligt framför mig hur Hells Angels tar över restaurangen genom bulvaner, naturligtvis och diskuterar fackliga avtal med de fackliga representanterna!

Jag skrattade görlänge, för mig själv!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2007 18:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: