sourze.se

Melodifestivalen 2007/1: Anna Book klart bäst

Att Anna Book var bäst och gick vidare kom inte som någon särskilt stor överraskning för mig. Jag var helt säker på att hon skulle gå vidare, men inte på grund av låten "Samba Sambero" utan för att Anna Book idag nästan är kultförklarad i Sverige.

Att Anna Book var bäst och gick vidare kom inte som någon särskilt stor överraskning för mig. Jag var helt säker på att hon skulle gå vidare. Men inte på grund av låten "Samba Sambero". Det är en vanlig bondschlagerlåt som tillhör 80-tals genren och är definitivt inte någon brakhit. Den påminner om de där klatschiga låtarna som Östen med Resten sjöng i Melodifestivalen för några år sedan. Att hon gick vidare till Globen berodde på att Anna Book idag nästan är kultförklarad i Sverige. Det är någonting magisk som har hänt med henne under de senaste två åren och det är den magin som har burit fram henne till Globen via Jönköping. Det går inte säga om magin kan ge henne en totalseger, men tänk om hon vann hela skiten? Det är Anna Book verkligen värd.

Det var också helt rätt att Tommy Nilsson gick vidare. Han hade en bra låt och han är en fullkomligt grym sångare. Jag brukar kalla honom för "den där jäveln som snodde 1989s Melodifestival från Lisa Nilsson" då hon debuterade i min regi och han vann i sin brunrandiga kostym med "En Dag". "Jag tror på människan" är en riktigt bra svensk schlagerballad som ni får räkna med att höra mycket i radio under de kommande månaderna. Det gläder mig att Tommy den här gången inte såg så förbaskad kissnödig ut när han stod på scen. Det tyckte Aftonbladets Lasse Anrell att han gjorde när han lutade framåt och tog hårt i mikrofonen 1989 när han sjöng "En Dag" i Globen.

Om ABBA aldrig funnits hade Elin Lantos "Money" tveklöst varit kvällens bästa låt. Men ABBA HAR FUNNITS, och det är lite för mycket mer än en slump att det är just Stikkan Andersons son Lasse som har skrivit låten. Det är en skitbra låt, men det är inte ett original och den kommer att ramla ut ur andra chansen på grund av att den låter som ett plagiat - inte som ni tror av ABBA:s "Money Money, Money", utan av ABBA:s "Gimme Gimme Gimme" lyssna en gång till ska ni få se. Det är synd, för upphovsmannen Lasse Andersson, är en kanonduktig skivbolagsmänniska. Det var han som stod bakom Europahiten "I’m a big big girl" med artisten "Emelia" i slutet av 90-talet. "Money" är givetvis en klatschigt låt, men jag blev inte lika imponerad av Elin Lantos engelska uttal. Det var ganska bedrövligt. Jag har hört 12-åringar hantera engelska bättre.

Stefan Anderson & Alina Gibson - "Anything but you" - hade ju lika gärna kunnat vara Simon & Garfunkels "The Boxer". Märkte ni hur gitarrerna lät i introt? Bakgrundsmusiken var ju nästan en kopia av den gamla 60-tals hitten. Sorry, Stefan - du får skriva en till "Catch the moon" hans stora världshit om du vill vinna Melodifestivalen.

Addis Black Widow’s "Clubbin" var en usel låt framförd av en usel grupp vars sångare och sångerska sjöng så förbaskad falsk att åtminstone jag blev irriterad på dem. Larvigt, fånigt och ett värdelöst bidrag - vad f-n var det för jury på SVT som valde skiten? Andreas Lundstedt är en duktig artist men låten "Move" var en besvikelse. Klart att dansen och scenframträdandet var hyfsat men låten höll inte alls och var långt ifrån Alcazar klass. Noll poäng från mig - sorry Andreas. Sofias "Hypnotized" var en dålig låt som framfördes av en ganska osäker tjej. Den förtjänar inga kommentarer förutom den, att min gamle gode vän halvgreken Bobby Ljunggren borde ha sjungit den själv skämt.

Även om den gick till andra chansen blev Uno & Irmas "God Morgon" en flopp. Det är nog dags för SVT att se om sina regel om jokrar. Det är inte alltid jokrarna som har visat sig ha de bästa låtarna på senare år. Men - fanoxå - jag gillar Irma Schultz! Det måste ha varit tjugo år sedan, då jag jagade Irma och hittade henne per telefon på ett hotellrum i Los Angeles. Jag behövde bara säga ordet "Melodifestivalen" för att Irma skulle svara ett automatiskt "nej!". Hon sa att hon aldrig skulle kunna tänka sig sjunga i Melodifestivalen… men tiderna ändras. Där stod hon i kväll, men hon hade kanske kommit längre om hon hade sjungit låten som jag erbjöd henne för tjugo år sedan! Den var bättre än Unos låt i kväll.

Och så till Luuk. Ärligt talat så fattar jag inte vad som är så bra med Kristian Luuk? Jag begriper mig inte på hans humor alls. Jag fattade inte hans humor när han hade sitt program på TV4 och jag fattar den fortfarande inte nu i kväll, efter att ha sett honom som programledare i Melodifestivalen, men en sak måste jag säga: Han sjöng och dansade ganska hyfsat även om han såg ut som en ung Sovjetisk kommunist från 30-talet. Lena Ph var hundra gånger bättre i fjol, men vi kanske ska ge Luuk en chans. Han kanske blir kanonbra i Globen när han har varit med om detta några gånger.

Det bästa ikväll förutom Anna Book förstås var mellanunderhållningen med besättningen ur Mamma Mia med Gunilla Backman i spetsen. Gud vad jag kände mig stolt. För ni som inte visste det kan jag berätta att det faktiskt var jag som upptäckte Gunilla Backman redan 1985. Hon var med i en grupp som jag skapade som hette "Katz". En av hennes videos från 80-talet finns att se på internet : Länk: youtube.com

För övrigt var det en ganska medioker melodifestivaldeltävling. Hoppas att nästa veckas ger lite mer.

Vad tycker ni? Skriv gärna era kommentarer. Var det rätt låtar som gick vidare?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 03 feb 2007 22:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: