sourze.se

Jämföra Israel-Palestina med nazism är avskyvärt

"De flesta israeler fattar inte hur vissa européer kan göra en sådan jämförelse och frågar sig om det är avståndet eller de politiska skygglapparna som förvränger dessa människors verklighetsuppfattning."

Att jämföra Israels behandling av palestinier med nazisternas behandling av judar är ett avskyvärt skamgrepp som används av illasinnade människor som antingen inte vet någonting om konflikten eller som är elaka nog att framställa offret som den skyldiga parten.

För det första har palestinska araber aldrig accepterat Israels existens varken före eller efter 1967, inte heller före 1948, trots att Israel öppet inför hela världens ögon har erbjudit sina motståndare fredens hand flera gånger. Att välja Hamas är det klaraste beviset på deras hållning: Förinta Israel! Ibdah al Adu! Död åt fienden! Precis som nazisterna gjorde med Europas judar, men mera systematiserat och metodiskt!

För det andra lever en miljon araber fritt som jämlika medborgare inne i själva Israel och har arabvärldens högsta levnadsstandard, hälsovård och utbildningsmöjligheter per capita. 98 av palestinierna som bor i territorierna utanför Israel lever under den palestinska myndighetens - The Palestinian Authority, som den kallas - styrelse, som för övrigt är allt annat än demokratisk och fridfull. Hur många döda var det idag i Gaza, förresten? Är det Israels fel också?

För det tredje har palestinier fört krig mot Israel, antingen tillsammans med vissa arabstater 1948,1956, 1967 och 1982 eller ensamma genom odiösa terrorhandlingar inne i Israel utförda av hjärntvättade män, ungdomar och kvinnor. Finns det någon i Sverige som inte minns hur palestinier dansade på hustaken när Saddams Scudraketer föll över Israel eller hur de delade ut godis i somras när Hizbollah urskiljningslöst bombarderade norra Israel med tusentals Katyusharaketer som överhuvudtaget inte går att styra. Detta hat har bildat grund för Israels åtgärder att skydda sina medborgare, judar som araber, från terrorkampanjerna som bedrevs av palestinier och islamitiska radikaler, utan dock att förfölja, förinta eller kasta ut det palestinska folket.

De flesta israeler fattar inte hur vissa européer kan göra en sådan jämförelse och frågar sig om det är avståndet eller de politiska skygglapparna som förvränger dessa människors verklighetsuppfattning. Till slut skakar de på huvudet, rycker på axlarna, mumlar något om att Europa luktar illa och fortsätter med sina liv.


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2007 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: