sourze.se

Anna Book - mer älskad än Carola

"Jag har inte hört en enda låt i årets tävling, men jag vågar ändå sticka ut hakan och garantera att Anna Book, nu vid lördagens tävling i Jönköping, kommer att gå vidare till Globen."

Under Melodifestivalen 1986 satt jag och Bert Karlsson tillsammans på Cirkus och snackade ihop oss om vem som skulle ta hem segern i Melodifestivalen. Vi båda hade en favorit, nämligen "Dover Calais" som senare blev en av 80-talets största svenska hittar, men vi insåg att den söta och något knubbiga lilla sextonåringen Anna Book som debuterade skulle gå vidare och göra stor karriär. Vi hade på sätt och vis rätt då Anna gick vidare till en egendomlig karriär, som under många år för det mesta bestod av ett oförklarligt mediakändiskap, men ändå, någonstans förstod både Bert och jag att "Booken" en dag skulle göra comeback inom musiken. Den dagen har nu kommit i och med att Anna deltar i Melodifestivalen 2007. Jag har inte hört en enda låt i årets tävling, men jag vågar ändå sticka ut hakan och garantera att Anna Book, nu vid lördagens tävling i Jönköping, kommer att gå vidare till Globen. Hon är ett fenomen i ordets riktiga bemärkelse och hon är mer älskad av svenska folket än Carola!

Alla som arbetar inom nöjesbranschen vet att det är få barnstjärnor som överlever pubertetsgränsen. De flesta brukar förlora rösten eller helt enkelt bli av med charmen som gjorde dem till artister under barndomen. Världens nöjeshistoria är fylld av sådana. När då ett barn gör karriär som skivartist och karriären tar slut vid puberteten brukar de försvinna. De få som överlever är födda genier såsom vår egen svenska Carola och världsartister som Michael Jackson, Judy Garland, Reese Witherspoon, Drew Barrymore mfl. När en ung artists karriär tar slut vet de flesta vettiga entreprenörer inom nöjesbranschen att det är meningslöst att försöka fortsätta arbeta med samma förbrukade artist. Undantaget i moderna svensk nöjeshistoria är förstås Anna Book, som på något sätt alltid funnits, men ingen riktigt har vetat vad man ska göra med. Själv tyckte jag väldigt synd om henne när karriaren kraschade efter ett fiaskouppträdande i 1987 års Melodifestival i Göteborg, och jag bjöd henne att sjunga i mitt dåvarande Teveprogram "Billys Värld" på TV3 hösten 1990. Då märktes det att Anna hade blivit stor och klok och framför allt ödmjuk, för tonåringen Anna Book var en aning jobbig. Hon drevs hård av en mycket okunnig och alltför ivrig mamma som ville ha beröm och kändiskap för sin dotter och ett skivbolag CBS som endast ville utnyttja henne för att tjäna pengar. Men redan 1990, tre år efter hennes fall som artist var Anna Book egentligen redo för comeback. Den comebacken tog dock 16 ytterligare år då Anna gick rakt igenom teve rutan in i folkhemmets hjärta i programmet "Let’s Dance".

För nästan exakt 22 år sedan tävlade mina unga artister mot Anna Book på topplistorna på Sveriges Radio. Det var inte lätt att konkurrera mot henne, men till sist lyckades vi peta henne ifrån Svensktoppen med låten "Susanne" av Shaking Fredrik. Men "Booken" gav sig inte och det dröjde inte särskilt länge innan hon petade ner oss igen med låten "Killsnack". Om Anna Book vinner nu på lördag vågar jag påstå att det blir svårt att stoppa henne. Jag kommer åtminstone att bli mycket glad då, för om det finns en artist bland alla dessa tävlande i år, som verkligen förtjänar att representera Sverige internationellt så är det allas vår odödliga Anna Book.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2007 15:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: