sourze.se

Välsignelse till salu

Präster tar betalt för vigslar, dop och begravningar i det fördolda. Men det är ju redan betalt!

Med stor bävan klev jag in på Domkyrkoexp. i Uppsala den dag jag blev myndig. Det var den 15 mars 1961. Jag begärde omedelbart utträde ur Sv Kyrkan. Tre personer liksom hukade till bakom sina pulpeter medan en fjärde med darrande hand gav mig ett papper som det stod "Utträdesansökan" på.

Nu lyfte en person på telefonluren och förde ett mumlande samtal. Ringde han till Ulleråkers mentalsjukhus och begärde assistans. Skulle Dr Moltas med flera strax storma in i vita rockar. Nej han kom inte, men några dagar senare kom ett brev om att jag inte länge var medlem i Fädernas Kyrka i Sveriges i land. Men jag var inte ledsen för det. Jag var befriad. För fädernas kyrka var för mig och min släkt Missionskyrkan.

Jag kommer ihåg detta då jag nu sett granskningsprogrammet i SVT. Hur präster tar emot en massa pengar utan att deklarera detta. Hur de jobbar extra utan att begära tjänstledigt från sin ordinarie tjänst. Hur de driver en religionsfirma vid sidan om, men använder Sv. Kyrkans lokaler gratis. I vita kuvert överlämnas svarta pengar till okända belopp. Men allt från 300 kr till 3000 kr kan förekomma sa Granskningen. Omfattningen av allt detta var svårt att bedömma. Men några intervjuade präster kunde inte se något fel i dessa extra pengar.

Det finns "svartpräster" som anser att om en kvinna utför ett dop så "tar" det inte, eftersom en kvinna inte kan vara präst. Nu undrar jag om en vigsel eller ett dop verkligen gäller om det är ett bolag som står för det? Om en präst privat viger ett par ute på en klippa vid det sköna havet. Man är långt bort från kyrka och församling. Gäller denna heliga akt då?

Det var en påtagligt skakad ny ärkebiskop som ställdes inför sådana frågor. Han hade lite vaga svar. Men han lovade ta upp frågorna genast i Kyrkostyrelsen i mars månad. Bredvid honom stod en socialdemokratisk politiker som jag tyckte skötte sig fint. Han hävdade konsumentsynpunkten att alla kyrkliga tjänster redan var betalda via kyrkoavgiften. Inget därutöver skulle förekomma. Det kändes hederligt.

Hur är det inom de gamla frikyrkorna då? Ja alla fingrar är säkert inte vita. Men en frikyrkopastor kan inte kräva avgifter av medlemmar som lägger kollekt söndag efter söndag. Kanske girerar de också. Jag har varit med om att betala reseersättningar, men inte extra lön eller arvode för utförd tjänst. 070125. Men en frikyrko-granskning är säkert motiverad!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2007 22:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: