sourze.se

Castrovarning på Chávez

Det finns anledning att fundera på vart demokratin tar vägen i Venezuela.

Venezuelas president Hugo Chávez har säkert en del goda sidor. Men vad hjälper det när mannen nu successivt inför närmast total egenmakt/presidentmakt med demokratiska hjälpmedel. Han vill införa "modern socialism".

Han får parlament och författningsdomstol att mer eller mindre göra som han vill. Nu är en omgång revolutionära lagar på gång.

Företrädare för oppositionen i Venezuela anar en diktator i vardande. Risken är uppenbar att Chávez utvecklas till en politiker liknande Fidel Castro. Den senare hyllades som en folkhjälte när han och hans styrkor 1959 tågade in i Havanna och ersatte den skumma Batistaregimen. Men successivt förvandlades hjälten till en diktator och förtryckare.

Åtskilliga har utvecklat sig själva till mer eller mindre diktatoriska maktmissbrukare med hjälp av förment demokratiska metoder. Tyskösterrikaren Hitler var ett sådant exempel.

Putin är i Ryssland på väg i anti-demokratisk riktning med hjälp av ett lydigt parlament och anpassade statliga företagsledare. I Kina förtrycks befolkningen av en diktatur med kommunistiska förtecken.

Det ser inte bra ut.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2007 08:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: