sourze.se

En princip som sällan används!

Offentlighetsprincipen är något som gemene man lätt glömmer bort att nyttja, trots att det är en viktig pelare i vår demokrati!

Jag tror de allra flesta är bekanta med den så kallade "Offentlighetsprincipen", om inte så förklaras den mer utförligt på följande sida:

Länk: regeringen.se

Saken är den att offentlighetsprincipen ger oss som medborgare ett ovärderligt verktyg att syna staten i sömmarna. Med tanke på hur mycket av vår inkomst vi betalar i skatt så borde det ligga i vårt intresse att bevaka vart de går och hur de används.

Vi kan ju inleda med ovanstående exempel vilket rimligtvis borde återfinnas i den senaste budgetpropositionen. En kort googling senare så har jag den till beskådan, Länk: regeringen.se . Det är fascinerande hur mycket intressant information man kan hitta bara man letar. Vilket för mig till kärnan i den här artikeln, när vi har en sådan tillgång som offentlighetsprincipen, varför utnyttjar vi den inte oftare?

Jag begär inte att alla helt plötsligt ska springa till kommunkontoret och begära ut allsköns handlingar för att på något sätt göra sin demokratiska plikt. Vad jag dock tycker man kan göra är att nästa gång man funderar över någonting rörande statlig verksamhet eller vad de egentligen sade när man fattade beslut i en fråga som ligger en varmt om hjärtat, så surfa runt lite eller ring och fråga. Nu är det ju så att som det även nämns i länken om offentlighetsprincipen att många handlingar är hemliga eller otillgängliga av olika skäl. Men med sunt förnuft och logiskt tänkande så inser man vad man kan och inte kan förvänta sig att få svar på för frågor.

Nu tänker jag vara lite högtravande men det får ni ta. Den representiva demokratin vi har i Sverige idag är ett resultat av många års hårt arbete av många olika människor och organisationer. Men för att bevara den och se till att makten ligger kvar hos folket och inte samlas hos en politisk elit. Så krävs det att vi alla tar vårt ansvar på olika sätt och att nyttja offentlighetsprincipen är ett synnerligen viktigt sådant!


Om författaren

Författare:
Björn Wegner

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2007 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: