sourze.se

Gå baklänges och applådera!

It´s good for health!

It´s good for health! Det är svaret jag får när jag undrar varför man går baklänges och applåderar. För det gör man faktiskt här i Taiwan. Det är där jag bor sedan snart tre år tillbaka. Att promenera baklänges gör att alla, även de små glömda, musklerna får arbeta. Här ser jag dagligen människor som gör så. Att klappa händerna är ju bra för blodcirkulationen, för sjutton. Hur kan vi ha missat det. Att sitta på bussen t.ex. och banka och slå sig på ben och armar är självklart också bra för cirkulationen. Förstår inte varför man aldrig ser sådant hemma. Det är ju "good for health", det också.

Det jag i början av min vistelse här, såg på med förundran och ibland ruskade på huvudet åt, ägnar jag mig nu själv åt. Och det är så himla sköönt! Kineserna har en sådan härlig inställning till det som vi kallar vardagsmotion. Man behöver inte alls gå på gym eller svetta sig blodig i motionsspåret. Ut och gå bara, men gå som en kines! Gå snabbt, ta ut rörelserna, vifta med armarna, släng dig i väggen bokstavligt gör taichi eller vilka märkliga rörelser du än känner för att göra.

Lekplatserna används inte bara av barnen här, både unga och gamla ses hänga och sträcka ut sig i klätterställningarna. Minsta lilla park eller grönområde är full av liv och rörelse. Man blir så glad och lycklig av att se detta sunda folk i aktion. Det vill jag ta med mig hem! Men risken är väl att jag blir tagen för förargelseväckande beteende när jag går baklänges, ivrigt klappande händerna, i vår lilla stads lilla, lilla stadspark. Hmm!


Om författaren

Författare:
Yi Lian

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2007 20:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: