sourze.se

Det är dags att bli förbannad!

Varningsrapporterna duggar tätt. Vår miljö är på väg mot en kollaps. Inte om flera generationer, utan under vår livstid. Men det är ingen som blir förbannad för det.
Vakna nu!

Vi moderna människor har kommit långt i vår moral och etik. Att inte klippa gräsmattan eller titta på bilder med nakna kroppar anses omoraliskt och det är lätt för oss att fördöma. Vi muttrar och surar för alla möjliga och omöjliga handlingar, men om någon kastar alla sina sopor osorterade eller köper en bensinslukande stadsjeep visar vi oss vara förstående. Trots att vi vet att det är dessa små oansenliga handlingar som tillsammans hotar hela vår framtid. Vi kommer aldrig att nå någonstans med vår miljö om vi inte höjer vår moral och blir uppriktigt förbaskade på människor som leder oss mot en katastrof.
Det är lätt att lyfta blicken mot storföretag och andra nationer som givetvis är dom stora miljöbovarna, men all förändring börjar hos individen. Har medborgarna en hög moral i miljöfrågan så går givetvis ett företag i konkurs om det inte är miljövänligt. Politiker som stödjer ryska gasbolag blir inte omvalda. Vi måste ha ett samhälle där det svider om du missbrukar miljön både ekonomiskt och socialt .

Ekologiska varor blir allt vanligare i butikerna. Eftersom jag har ett intresse av att även mina barn skall kunna använda vår planet, handlar vår familj nästan uteslutande ekologiska varor. Det kostar oss mer pengar och vi betraktas som lite konstiga. Hur är det möjligt? Vad kan vara mer konstigt än att konsumera oss raka vägen mot en katastrof? Givetvis bör du muttra missnöjt när kunden framför dig i kassan har en korg utan ekologiska varor. Du bör mumla något om all gift och energi som använts för att producera den maten. Den kunden skall känna sig konstig och samhällsfrånvänd. Det är självklart! Miljöfrågan är för viktig för att släta över och låtsas att det är okej att vissa konsumenter stödjer miljövidriga produkter.

För mig handlar miljö om solidaritet. En förståelse för att vi människor sitter i ihop genom våra handlingar. Du kan påverka mig i en positiv eller negativ riktning genom ditt handlande. Går du emot vårat gemensamma intresse. Är du osolidarisk och egoistisk och tvärtemot tidsandan betraktar jag det som något fult och omoraliskt. I miljöfrågan blir solidariteten tydligare än någon annanstans. Och den sprider sig utanför vår art. I miljöfrågan blir solidariteten vidare och omfattar allt liv på jorden.

Miljöförstöringen har gått för lång för att vi skall kunna använda silkesvantar. Vi måste vända utvecklingen inom några år om klimathotet skall kunna lindras. Lite stötning här och där för att uppmuntra miljövänliga alternativ, räcker inte längre. Vi måste vända på vårt tankesätt. Att leva miljövänligt är normen. Miljöbovar, stora som små är samhällsfrånvända och omoraliska människor som äventyrar hela vår gemensamma framtid. Dom kan inte vänta sig någon sympati ifrån oss. Bara vår vrede.


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 06 jan 2007 00:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: