sourze.se
Artikelbild

Det moderna övervakningssamhället

Den Orwellska dystopin är på väg att bli till verklighet - detta genom en sorts tyst och outtalad överrenskommelse mellan statsmakten och privata intressen.

Den tekniska utvecklingen går framåt med stormsteg och har onekligen sina fördelar. Jag slipper lyssna på barnskrik i tunnelbanan på väg till jobbet tack vare min ipod, jag kan kommunicera med folk världen över på nolltid tack vare diverse moderna kommunikationsverktyg, jag kan bära med mig miljontals sidor text på ett litet minne och jag kan hitta en uppsjö av information om nästan allt tack vare olika sökmotorer

Och jag kan bli avlyssnad och spionerad på. Varje sekund, varje dag.

Och det sker också. Varje sekund, varje dag. Men till skillnad från den Orwellska dystopins mörka framtidsvision av en allvetande och allseende statsmakt så är det idag de privata intressena som är drivande bakom utvecklingen mot ett övervakningssamhälle, allt under den öppna marknadsekonomins, liberalismens och användarvänlighetens fana. Visst spelar staten och överstatliga institutioner viss roll - t.ex. genom lagstiftningen om lagring av datatarfik - men i spetsen för intrången i våra privata sfärer står privata intressen. Instiutionerna själva tillåter detta utan att blinka - vilket de måste om vi inte lever i en diktatur á la Nordkorea. Ett härligt Moment 22 alltså, för att referera till ytterligare en roman.

Om du vet någons för- och efternamn så är du på god väg att kunna ta reda på en mängd privat information om någon. Är personens namn vanligt krävs det kanske lite mer efterforskning, men nuförtiden kan du om du lägger ut ett par hundralappar få reda på det mesta - delvis information som personen själv lägger ut t.ex. på Sourze, bloggar, hemsidor, men också genom en mängd privata företag som Ratsit, E-information och allt vad de heter.

Allt via privata företag.

Att få reda på folks adresser och telefonnummer är en fråga om sekunder, så det tänker jag inte ens gå in på, men ett par musklick, en utlagd femtiolapp och du vet praktiskt taget allting om en persons inkomster, betalningsanmärkningar och ekonomi. Den informationen kan du sedan vidareanvända, bara du har tid och ork. De företag som tillhandahåller informationen om dig, eller verktygen att finna denna ex. Google gör detta för att underlätta livet för användaren men främst för att tjäna pengar själva. De företag som lagrar dina surfvanor genom cookies för att kunna visa effektivare reklam när du besöker en hemsida gör det för att tjäna pengar. Det finns hackers som mot betalning utför en privatdetektivs jobb fast digitalt.

Marknadsekonomin, liberalismen och användervänligheten gör oss på detta sätt mer övervakade, ergo - mer ofria! Ytterligare ett Moment 22.

I våra roller som konsumenter ger vi vårt tysta godkännande till att ständigt bli övervakade, vi låter företagen övervaka oss varje sekund vi är ute på nätet, enbart för att det är enklare för oss. Kombinera detta med den lagstiftade statliga övervakningen och vi är väldigt nära att vara övervakade den största delen av våra liv. Att bli övervakad av privata företag eller staten har egentligen bara en skillnad, att de privata företagen är mer benägna att ge ut information om dig till tredje part, bara denna är villig att betala. Det är lika illa egentligen och symbiosen gör det inte ett dugg bättre.

Men vi bryr oss inte. Vi är för upptagna för att leva våra dagliga liv för att ens kunna bry oss. Vi vill bara att våra sökningar ska gå snabbt och enkelt. Så vi accepterar, i tystnad, utan att ens tänka på det. Och det är heller inte mycket vi kan göra åt saken. Men bli inte förvånad om din granne vet mer om dig än vad du tror.

Mycket mer.


Om författaren

Författare:
Andris Kangeris

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2007 22:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: