sourze.se

Brast den Svenska oskulden nu?

Familjen Wallenberg har delvis öppnat sitt arkiv. Första delen av dokumentären visades i SVT 3/1

Ingenstans på hela vårt jordklot, inte ens i USA, finns det eller har det funnits en enda familj som har styrt ett land så länge som i Sverige. Familjen heter Wallenberg och de är fortfarande hungriga efter makt. Jag läste krönikören och journalisten Ulf Nilsons bok "Sverige, sluten anstalt" utgiven 1998. Det var Jan Stenbeck som kom med idén och betalade hans arbete. Ingen förläggare i hela Sverige ville ge ut boken! Efter att ha läst den går att beställa på nätet förstod jag anledningen. Ingen vågade sätta sig upp mot familjen Wallenberg. Eftersom de tjänade ohyggliga pengar på andra världskriget de var inte ensamma, jag vet, men det var bara ett enda företag i Sverige som samarbetade med IG Farben, företaget som framställde den dödliga gasen som användes för att mörda miljoner människor i lägren.

Här följer ett citat taget direkt ur boken:

"De tilltrasslade transaktioner som uppstod när Enskilda småningom - närmare bestämt 1943 - ville lösgöra sig från arrangemanget, genomfördes av tre advokater som också utpekas som inblandade i bulvanverksamhet. Den mest kände av dessa advokater var Kinneviks skapare, Hugo Stenbeck. På liknande sätt hjälpte Enskilda Idag SEB, min anm. kemikoncernen IG Farben, ett av Tysklands mest nazistiska företag och tillverkare av Zyklon B, den gas som användes vid judeutrotningen. Via flera olika dotterbolag lämnade banken krediter till holländska företag som gjorde IG Farben rumsrent. Farben betalade Wallenbergs betydande belopp i kommission och garanterade alla affärer med stora insättningar i Enskilda."

Jag är vän med Ulf Nilson och har tillåtelse att använda mig av citat ur hans bok

Vad vill jag säga med det här? Egentligen bara ställa några frågor till alla i Sverige:

Finns det verkligen någon som tror att den socialdemokratiska regeringen eller den borgerliga inte visste vad som pågick under flera decennier?

För mig har det alltid varit glasklart. Familjen Wallenberg tjänade massor av pengar på andras död! Det gör dem inte unika på något sätt. Det enda som är unikt är att de har styrt Sverige bakom kulisserna i flera decienner. Med vems goda minne? Och vilka tjänade på att rulla ut den osynliga röda mattan för familjen Wallenberg?

I programmet fällde Peter Wallenberg följande kommentar angående hur de tjänade sina pengar:"Vad är fel och vad är rätt?"

För mig är svaret: att det är personen som utför handlingen som avgör. Historiker och andra forskare har sin sanning. Men ingen äger sanningen! Jag har min uppfattning om vad som pågick under andra världskriget och tiden efter fram till idag. Mitt intresse därför är att mitt liv påverkades oändligt mycket av kriget. Vad jag finner märkligt är att svenskar är ofattbart naiva. Undrar om dokumentären om familjen Wallenberg kommer att få att oskulden att brista?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2007 23:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: