sourze.se

Pokerboomen är över

Det är inte utan ironi att nu när Sourze precis har börjat skriva om poker så har pokerboomen redan nått sin topp och är sakta men säkert dalande.

Det fanns två anledningar till att pokerboomen blev så otroligt kraftig - trender och pengar. De flesta har någon gång spelat poker och kan relatera till det, men pokerspel på hög nivå har alltid varit mytomspunnet och haft en image att endast de mest hårdhudade bluffarna klarar sig. Med World Poker Tour och andra pokerprogram på TV fick man inte bara ansikten på proffsen utan också insyn i hur de spelade. Pokerproffsen var coola och tjänade enorma summor - två drag de flesta gärna ville uppnå. Och när det gäller pengar så kunde alla tjäna pengar på pokerboomen - sajtägarna, prylbutikerna, reklambyråerna och till och med konsumenterna, dvs spelarna. Och som bekant lockas ju alla av möjligheten att kunna tjäna snabba pengar.

WSOP, pokerns världmästerskap, går av stapeln i juli varje år och 2006 var det nästan 9000 deltagare, dubbelt så många som året innan och nästan 10 ggr så många som tre år tidigare. Innebär inte det att poker är hetare än någonsin? Nej, det innebär att pokern just i det ögonblicket nådde sin topp. Pokern kommer aldrig att bli hetare än vad den var då, i den 40-gradiga värmen i Las Vegas, juli 2006. Nästa år kommer att bli det första år på länge som antalet deltagare i WSOP minskar. Tro mig.

Pokerboomen är över på grund av två anledningar - trender och lagar.

Trender kommer och trender går. Så har det alltid varit och så kommer det antagligen att förbli. Vad är livslängden på en trend? Inte speciellt många år. Konceptet blir snabbt uttjattat och det känns inte exklusivt längre. När finansgubbar i slips hakar på trenden och till och med staten startar en egen pokersajt då vet man att exklusiviteten har försvunnit för länge sedan. Det hippa folket, de som sätter trender som andra sedan följer, har redan dragit vidare.

I USA, pokerns födelseland och mecka, röstades i oktober 2006 igenom en lag som förbjuder transaktioner till spel online. Från och med 13:e juli 2007, som passande nog är en fredag och mitt under WSOP 2007, så kommer alla amerikanska banker och kreditföretag att förbjudas göra överföringar till spelsajter. Det här innebär att nästan alla amerikanska amatörspelare kommer att försvinna från nätet. Det kommer också att vara fullständigt meningslöst för pokerföretag att göra reklam på amerikansk tv, vilket kommer att göra det betydligt svårare att finansiera tv-produktioner som WPT, Celebrity Poker Showdown och High Stakes Poker. Flera andra länder tittar nu över sina lagstiftningar kring detta och kan komma att följa USAs exempel. I Sverige har debatten kring pokerlagstiftningen varit en het potatis en längre tid nu och ingen verkar riktigt vilja hålla i den.

Genom att titta på börskurserna för de spelföretag som finns listade på börsen och har nätpoker som huvudsaklig intäktskälla ser man tydliga tecken på att pokerbranchen är i gungning. Kurserna pekar nämligen spikrakt neråt. 24h minus 50 sedan juli, Bwin minus 84 sedan maj, Partygaming minus 60 sedan september. Visst gjorde USAs antispellag att många investerare drog sig undan, men sanningen är den att de flesta kurser redan var på nedåtgående långt innan.

Det fina i kråksången är att även om pokerboomen är över innebär det egentligen ingen större skillnad för oss som verkligen gillar att spela poker. Visst kommer det att bli mindre pokerprogram på TV och det kommer att bli färre nybörjare som spelar på nätet. Men plattformen och acceptansen för poker är byggd och kommer att finnas kvar. Så tänker du börja spela poker för att vara trendig eller för att tjäna snabba pengar så är du helt fel ute, tycker du däremot att poker är roligt och utmanande och du skiter i trenderna så är det bara att köra hårt!

Läs mer om en amatörs pokeräventyr och lärdomar på Daniels pokerblogg - www.underflow.se/poker

Vi ses runt borden!


Om författaren

Författare:
Daniel Hedenström

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2006 17:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: