sourze.se

Less is more

I alla fall mer fred i fråga om mångkulturella motsättningar. Lets break up to make up!

En demokrati har bäst förutsättningar när dess medborgare har samma oskrivna lagar och det har de inte i ett samhälle med ett 50-50-förhållande eller 40-60 vad gäller dominerande religioner. Tag bara Nordirland!

Med andra ord är EU för mångkulturellt för att bli en ny nationalstat.

Man kan inte jämföra EU med USA som började på en mindre geografisk yta för att senare expandera med samma brittiska protestanism och kultur intakt. EU är en uppifrån påtvingad enhet och kan endast fungera i en samarbetesform à la FN. Turkiet bör alltså inte släppas in på grund av alltför avvikande kultur och religion. Dessutom slutar Europa på andra sidan Bosporen. Speciellt Europa i historisk bemärkelse.

Ser man på Mellanöstern framträder "mångkulturalismens" misslyckande i pedagogisk belysning. Att det existerat fungerade mångkulturella enheter som Habsburgska och Ottomanska imperierna bevisar inte att de alltid kommer att fungera. Ibland blir omvärldens tryck och ändrade inre förutsättningar så söndrande att man precis som i ett äktenskap tvingas bryta upp och gå vidare på egen hand. Det är definitivt det stadie som Libanon och Irak nått.

Hur skall vi se på Palestina-Israel-konflikten? Ordet Palestina är tabu i den israelisk-judiska föreställningsvärlden. Där råder ett antingen Palestina- eller Israel-tänkande. Frågan är vad en palestinsk nationalstat skall kalla sig? Nya Palestina? Palestina II?

Den dysfunktionella soppa vi nu beskådar är omöjligt att reda ut för en utomstående. Fatah är säkert korrupt och Hamas mindre så men desto mer religiöst fanatiskt.
Jag har via en tolk i Sverige inhämtat att kristna och muslimska palestinier inte alltid är så såta vänner. Åter ett exempel på det mångreligiösa samhällets söndrande kraft.

Hur som helst, demokrati fungerar bäst på en mindre geografisk yta alternativt under en dominerande religion/kultur som minoriteter och invandrare anpassar sig till, som man tidigare anpassade sig till den amerikanska kärnkulturen. Att den anpassning inte längre äger rum under multikulturalismens stjärna visar att även USA är på väg att söndras inifrån.


Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2006 16:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: