sourze.se

Alla dessa stereotypa debatter

Låter här debatten om homoäktenskap och prostitution illustrera hur stereotypa debatter kan bli


Jag har en liberal, humanistisk syn på homosexuella. Tidigare var jag för homoadoptioner. Med tanke på alla mindre lämpliga heteroföräldrar, hade jag svårt att se att inte ett homopar skulle kunna vara lika bra. Men efterhand har barnens rätt börjat väga tyngre. Jag har blivit tveksam till att jämställa hetero- och homoförhållanden när det kommer till adoptioner. I första hand bör heterosexuella komma ifråga.

Sen har jag även blivit tveksam till internationella adoptioner. För många vittnesmål om rotlöshet och depressioner. Homoäktenskap? Tja, där är jag fortfarande liberal. Men å andra sidan förstår jag inte riktigt varför inte partnerskap kan vara lika bra som regelrätta äktenskap. Det hela verkar blivit en prestigefråga för homolobbyn.

Denna inledning tyvärr nödvändig för att inte mötas av fördomar om utrerad "homofobi", när jag tar upp en annan sak som retar mig. Nämligen den politiskt korrekta, fega kritiken mot den numera mest homovänliga religionen av alla, dvs. kristendomen. Varför är det alltid kristna som skall ställas vid skampålen så fort homoäktenskap skall diskuteras?

Det är precis som när man diskuterar prostitution och sexköp. Då skall alltid det illustreras av en heterosexuell man och en kvinnlig prostituerad. Att det finns en ganska utbredd homosexuell prostitution förtigs i sammanhanget. Och att det även förekommer att kvinnor köper sex via internet och via charterresor till Afrika, det förtigs också

Vad jag efterlyser är mer fokus på detta, samt på andra religioners syn på homoäktenskap.

Vi lever i ett mångreligiöst samhälle. Vi kommer ha poliser snart som får gå omkring i religiösa huvudbonader. Följaktligen borde även andra religioner än kristendomen dras in i diskussionen om religiös trångsynthet mot homosexuella.

Men kan en sån här artikel verkligen bidra till detta? Jag ser att Monika Wehlin skrivit en artikel för sexköpslagen. Den visar en stereotyp syn på prostitutionen enligt modellen kvinnan som offer, mannen som förtryckaren. Ändå har jag ett flertal gånger här på Sourze - åtminstone i kommentarerna - pekat på att det finns homosexuella och kvinnliga hetero-torskar också. Så vad har mina påpekanden gjort för nytta? Har de nyanserat debatten?

Jag börjar tänka att det enda som kan bidra till en nyansering av samhällsdebatten i stort vore ett nytt parti. Kanske föregånget av en uppmärksammad politisk stridskrift som kan utgöra ett slags ideologiskt fundament för partiet. Att hålla på och dutta här på Sourze, är det meningsfullt?
Om författaren

Författare:
Michael Ståhlberg

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2006 09:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: