sourze.se

Karl XII-firandet år 2006 - en sammanfattning

Det var som vanligt oroligheter i samband med Karl XII:s dödsdag. Nynazister och aktivister mot varandra i Stockholm, Lund, Kalmar och Örebro.

Tidningarna har i år förlagt det mesta av rapporteringen till korta artiklar i nätupplagorna, med undantag för lokaltidningarna i Lund och Örebro, där det hela följts med relativt stora reportage i pappersupplagorna. I Aftonbladets nättidning kunde man den 30/11 läsa om att det var risk för bråk vid en Karl XII-marsch som planerades av högerextremister och skulle inledas kl. 19.30 på Östermalmstorg i Stockholm. Motdemonstrationer från vänstergrupper väntades och polisinsatsen skulle bli ganska stor.

Senare under kvällen rapporterade samma nättidning om att inga större incidenter inträffade. Ett hundratal medlemmar av Nationalsocialistisk Front NSF hade marscherat från Östermalmstorg till Riddarholmen. Ungefär 50 motdemonstranter omhändertogs och bussades till Hammarby sjöstad. En motdemonstrant greps, misstänkt för förberedelse till misshandel. Man rapporterade även om firandet i Lund som blev relativt stökigt med handgemäng och äggkastning mellan vänsteraktivister och medlemmar i 30-novemberföreningen. Civilklädda poliser fanns på plats och Lunds kommun hade förberett sig genom att avbryta kommunfullmäktigemötet tidigare.

Dagens Nyheter, som hade mycket små notiser om firandet i Lund, tillade att de medlemmar av 30-novemberföreningen som blev utsatta för äggkastning var ett 10-tal som deltagit i en ceremoni i domkyrkan och att två av aktivisterna gripits. Samma uppgifter hade även Expressen i sin nätupplaga. Även Göteborgs-Posten rapporterade kortfattat och uppgav att ca 140 personer hade deltagit i NSF:s marsch, samt vidare om två demonstrationer mot rasim och främlingsfientlighet i Örebro. Ett 15-tal högerextremister hade försökt störa, men de hade skjutsats iväg till de norra delarna av staden av polisen när stämningen blivit lite hätsk.

I Nerikes Allehanda kunde man läsa om dessa aktiviteter i Lund och Stockholm, men främst förstås om händelserna i Örebro. I pappersupplagan den 30/11 kunde man på en framträdande plats läsa en intervju med Vänsterpartiets Maria Wirde som tillsammans med andra politiska sekreterare arrangerade en manifestation för demokrati samma kväll. Hon beskrev det som en politiskt obunden manifestation, och många grupper som Röda Korset, Örebro Promotion och kyrkorna hade inbjudits. Det hela skulle inledas kl. 17.00 på Teaterplan och talare var den tidigare landshövdingen Gerd Engman och Karwan Tahir, reporter på Sveriges Radio i Örebro.

Nästa dag kunde man så i Nerikes Allehanda läsa om hur det hela förlöpt under förstasidesrubriken "Rädda nynazister bad polisen om hjälp" och vidare i tidningen. Den nybildade Arbetsgruppen för manifestation den 30 november hade organiserat manifestationen och flera politiska partier, olika kyrkor, Röda Korset, Örebro Promotion, flera företag och organisationer ställde sig bakom. Förre landshövdingen Gerd Engman hade hållit ett tal mot rasism och för demokrati och allas lika värde på Teaterplan. Samtidigt visiterades ett 15-tal nynazister av polisen ett par kvarter bort, ett par av dem avvisades från platsen.

Ett flertal nynazister hade då tagit sig till Stortorget där Örebros Syndikalistiska Ungdomsklubb anordnade tal. Men här sökte syndikalisterna bråk och följde efter nynazisterna, en av dem ringde polisen och berättade att de var jagade, 3-4 stycken hade tagit sin tillflykt till Resecentrum. Polisen hade hittat ett förråd av gatstenar som man misstänkte skulle användas i samband med manifestationerna.

I Svenska Dagbladet, nätupplagan, kunde man i korta notiser läsa om firandena i Stockholm, Lund och Örebro. Sveriges Televisions nättidning rapporterade om att ca 25 nynazister utan tillstånd demonstrerat i centrala Kalmar. I Sydsvenskan slogs oroligheterna upp stort. Årets traditionella program hade inletts med 30-novemberföreningens besök i Domkyrkan kl. 12.00. Lars Hultén satt längst fram när det astronomiska uret visades. Ytterligare nio män och en kvinna hade anslutit sig efter hand. De hade följts av civilklädda poliser och allt hade gått lugnt till fram till 12.10 då de lämnade kyrkan för att gå till Norra kyrkogården.

När de kommit i höjd med Kungshuset rusade utan förvarning 5-10 ungdomar fram och kastade ägg mot Lars Hultén och hans följe. De civila poliserna grep två av ungdomarna för störande av allmän ordning, och flera polisbilar var på plats inom 30 sekunder. 30-novemberföreningens medlemmar hade försökt ge sig på äggkastarna men tillbakavisats av polisen. De hade sedan besökt Norra kyrkogården och Klosterkyrkan för att lägga ned kransar på medlemmars gravar, utan protestaktioner.

Årets budgetmöte i Lunds kommunfullmäktige påverkades av datumet på så sätt att civilklädda poliser var närvarande och att mötet avslutades tidigare än planerat. Detta berodde inte endast på datumet 30/11 som traditionsenligt tillfälle för möten mellan högerextremister och vänsteraktivister, utan även vid förra mötet tidigare i november hade det blivit oroligheter främst då naturligtvis pga Sverigedemokraternas närvaro i fullmäktige. Denna kväll den 30/11 tågade samtidigt ett hundratal svartklädda antifascister med röda fanor genom staden. Demonstrationen saknade tillstånd och avslutade den antifascistiska vecka som anordnats av bla Syndikalistiska ungdomsförbundet, Socialistiska partiet, Lunds antifascistiska front, Svensk-kubanska föreningen och Smålands nation.

När de tre Sverigedemokraterna med Erik Almqvist i spetsen kommer ut från fullmäktigemötet i Stadshallen kl. 17.28 anländer detta demonstrationståg till Stortorget mindre än 100 meter därifrån. Men de upptäcker aldrig Sverigedemokraterna utan tågar vidare samtidigt som Sverigedemokraterna flyr söderut, till fots och med uppfällda rockkragar.

Källor

Aftonbladet 2006-11-30
Aftonbladet 2006-12-01
Dagens Nyheter 2006-11-30
Dagens Nyheter 2006-12-01
Expressen 2006-11-30
Expressen 2006-12-01
Göteborgs-Posten 2006-11-30
Göteborgs-Posten 2006-12-01
Nerikes Allehanda 2006-11-30
Nerikes Allehanda 2006-12-01
Svenska Dagbladet 2006-11-30
Svenska Dagbladet 2006-12-01
Sveriges Television endast nättidningen 2006-12-01
Sydsvenskan 2006-11-30
Sydsvenskan 2006-12-01


Om författaren

Författare:
Torbjörn Aronsson

Om artikeln

Publicerad: 09 dec 2006 18:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: