sourze.se
Artikelbild

Tips till stadsjeepägare som vill få miljöimage

"Det är förstås supercoolt att vara miljövän och rejält töntigt att låta bli. Det vet vi ju alla innerst inne. Tillhör du de svårartade fallen ovan kan du ändå behöva lite tips."

Nästan alla numera är bekymrade över växthuseffekten. Hälften av bekymret är själva klimatförändringen. Hotade skidsemestrar och stigande havsvattennivåer väcker befogad oro. Men den andra halvan av bekymret ska inte underskattas. Nämligen bekymret över vad insikten ska få för konsekvenser i ens privatliv. Hur ska den nyväckta miljömedvetenheten gå att få ihop med resten av ens personliga image?

För mig har det aldrig varit ett problem. Redan när jag var 14 försökte jag få mina kompisar att sluta dricka läsk ur PET-flaskor det är faktiskt jättefarligt med PET-plast!. Jag hade skolans mest lappade jeans, för att inte slösa på resurser. Jag brydde mig om barnen i Afrika och tyckte att vi i de rika länderna var oansvarigt slösaktiga med jordens tillgångar. Det tycker jag förresten fortfarande.

Sopsortering, att vänta till 27 innan jag tog körkort, att köpa vindkraftandelar och gå med i bilpool passar utmärkt in i min image. Ingen risk för personlighetsklyvning.

Tekniknördar klarar sig också hyfsat. De kan gräva ner sig i detaljer om olika miljöbränslens verkningsgrad eller diskutera vågkraftens framtid. Det finns alltid någon ny idé inom miljötekniken att snöa in på. Kompisarna märker inte så stor skillnad från tidigare prat om kvantmekanik
eller 4G-mobiler. En tekniknörd kan lätt bli miljövän.

Men hur gör den som har byggt sin image på ständigt snack om coola, onödigt snabba, bensinslukande bilar? Vad gör den som valt att imponera på kompisarna med återkommande shopping-weekend-resor till London eller Paris? Eller den som i 20 år ständigt gjort sig lustig över Miljöpartiet och Skogsmulle varje gång politik kommit på tal? Vad gör den som köpt en jeep att ha i centrala Stockholm? Då är det inte lika lätt när man drabbas av miljöinsikter.

Det är förstås supercoolt att vara miljövän och rejält töntigt att låta bli. Det vet vi ju alla innerst inne. Tillhör du de svårartade fallen ovan kan du ändå behöva lite tips.

Gör en egen t-shirt med texten "jag har också blivit miljövän". Fixa så de trycker upp den med bilder på coola bilar i silverfärg på svart bakgrund. Med eldsflammor. Ingen kommer att fatta kopplingen riktigt, men kompisarna
kommer att känna igen dig.

Om du trycker samma text på franska så kan du påstå att du köpt den på en shopping-resa till Paris. Själva shoppingresorna måste du så klart sluta med. Ta tåget till Norrköping nästa gång. Det är jättefint. Övertyga sen dina vänner om att det är nya trenden.

För dig som hånat Miljöpartiet finns nu en utmärkt ursäkt. Du behöver aldrig erkänna att du håller med oss. Du kan istället hålla med Volvochefen, som också vill höja bensinskatten och sänka skatten på biobränslen. Han är ju ändå en auktoritet som inte kan avfärdas hur som helst. Eller hänvisa till Arnold Schwarzenegger om det passar dig bättre. Han driver en modig och manligt muskulös miljöpolitik borta i Kalifornien.

Har du köpt stadsjeep är det svårare. Du har tyvärr varit slösaktig både med miljön och dina egna pengar. Du har dessutom gjort trafiken osäkrare för alla oss andra. Det är inte ens häftigt längre. Din bil är för losers. Återstår bara att parkera den längst in i garaget och ta pendeln.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2006 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: