sourze.se

Jul: pappa full och arg - mamma gråter

För många familjer innebär julen en mysig familjehelg. För många andra familjer innebär det fylla och bråk. Vi måste sluta skämmas och börja prata om problemet!

För många familjer är högtidsdagarna härliga och mysiga. Familjen samlas runt julbordet och äntligen har alla tid för varandra. För andra familjer börjar oron inför julen långt innan första advent. Därför att de vet att det inte bara är jultomten som knackar på dörren, även fyllbulten står där och vill komma in i stugan. När pappa, farmor eller någon annan anhörig är på fyllan redan vid Kalla Anka klockan 15. Hur ska man hantera det? När det händer år efter år? Ska man stå ut eller ska man ställa krav? Ska man stanna eller ska man gå? Så många frågor man behöver prata om.

Annika, 34 år har vuxit upp med en pappa som periodvis druckit mycket.
"För mig har julen alltid varit en oro. Pappa blev alltid full och arg på juldagarna. Mamma blev besviken och grät. Numera har jag egen familj och jag vill skydda min dotter från sin morfar när han är full. Jag har satt en gräns. Min pappa är inte välkommen hem till oss om han har druckit. Så är det bara och det har han blivit tvungen att acceptera."

För många anhöriga är att sätta gränser det enda de kan göra. Ingen kan förändra någon annan. Fortsätter alkoholisten att förneka sitt problem och inte är villig att söka hjälp, då kan man bara hjälpa sig själv. Men att sätta gränser och ställa ultimatum och inte hålla dem blir snart tomma ord och verkningslösa.

"Jag har varit konsekvent när jag satt mina gränser. Mamma satte också massor av gränser och hotade med att lämna pappa om han drack mer, men hon stannade alltid kvar. Och han fortsatte att dricka. För mig har det krävts många år att känna efter vad jag accpeterar och vad jag inte kan acceptera. Jag saknar ju min nyktra pappa. Men den fulla pappan klarar jag mig utan och honom saknar jag inte alls till jul" säger Annika.

Annika berättar också att hon gått i terapi, pratat med vänner och ibland deltagit i anhörigmöten. Det har givit henne styrka och mod att prata om problemet och sätta gränser gentemot sin far.

I Sverige lever många familjer med alkoholism i familjen. Det är dags att vi börjar prata om problemet. Det är dags att sluta skämmas, det är inte ditt fel om någon annan dricker. Förmodligen känner vi alla någon med alkoholproblem, kanske finns det i din egen familj. Genom att prata om problemet kan vi få styrka att sätta gränser och mer harmoni i livet, oavsett jul eller inte.


Om författaren

Författare:
Carina Bång

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2006 19:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: