sourze.se

Poker: Ett underbart spel

Idag har poker vuxit från att vara en folkets hobby till ett sätt att tjäna pengar. Alla kan lära sig spelet, alla får vara med. Närsomhelst kan man dra igång ett parti. Allt som behövs är en kortlek.

Utbudet av poker är idag enormt. Från att bara ha spelats på "illegala" pokerklubbar har det nu tagit steget in i hemmets trygga vrå. Det finns även en uppsjö av pokerklubbar som erbjuder sina medlemmar pokerkvällar. Det som är ännu större är utbudet via Internet. Har man bara en internetuppkoppling kan man spela poker - dygnet runt.

Vad är det då som har gjort att denna till synes oskyldiga hobby, har fått en sån stor genomslagskraft hos så många människor. "Alla" tycks nu spela poker. Om vi skulle göra en rundfrågning på stan och fråga om man har provat på Texas Hold’em skulle gensvaret vara stort. Intressanta siffror som jag har hört visar att uppemot 100 000 personer i Sverige spelar poker dagligen. Alla dessa spelare gör självklart enorma risktaganden med sina pengar men statistik visar att totalt 10 av de som spelar poker - i någon form - visar ett positivt resultat. Sverige har i särklass den högsta procentuella andelen vinnare med sina 20.

Är det viljan att tjäna pengar som gör att fler och fler intresserar sig för poker, är viljan att tjäna snabba på kort tid så stor? Där är nog svaret delvis ja. Kan man lista ut vad poker går ut på, så blir det helt plötsligt en potentiell inkomstkälla. Kan man likställa pokerspelandet med spelande på börsen? Riskera pengar och få dom att öka… "Ja".
Vem har inte alltid drömt om att tjäna en snabb hacka? En kort stunds risktagande kan generera mer pengar, men samtidigt kan de även resultera i förlust om du inte har koll på ditt spelande. Kan man likställa poker med lotto? Har man bara lite tur så vinner man... "Ja".

En sak som är så fascinerande med poker är att du oavsett hur lite du har spelat, kan sätta dig ned vid bordet och hamna öga mot öga med ett proffs likväl som en amatör; man möts på lika villkor. I vilken sport/idrott kan man det?
Jo, visst kan en höjdhoppare av världsrang möta en nybliven höjdhoppare. Men säg en ingångshöjd för ett proffs och nybörjaren är redan körd.
Ett annat exempel vore om jag ställde upp i ett lopp mot Carl Lewis. Carl skulle rycka ifrån mig redan innan vi har ställt oss i startgroparna.
I den underbara världen Poker, där kan jag direkt gå och sätta mig vid samma bord som världsstjärnorna Phil Ivey eller Daniel Negraneu och konkurrera på lika vilkor om vi bortser från deras kunnande. Kommer jag att förlora? Troligtvis. Det är dock fortfarande ett slumpmoment som proffsen inte kan komma undan: korten. Spelar jag bara rätt kort, vid rätt tillfälle, så ökar mina möjligheter att vinna. Det är i alla fall det som är tanken.

Om Poker är som Lotto, så kan vem som helst vinna, bara man har turen på sin sida. Hur kommer det sig då att vissa kan livnära sig på detta turspel? Det är ju bara korten som avgör. Ja, men nej! Ett stort nej. Det är så mycket mer än så. Att spela sina kort rätt till exempel. Eller att inte spela sina kort alls. Att ha turen på sin sida skadar aldrig, men man kommer då och då få turen emot sig, och hur gör proffsen då? Det är då jag skulle vilja säga att amatörerna skiljs från de professionella spelarna.
Sanningen att säga så får även proffsen då och då bita i det sura äpplet och förlora. Och ibland förlora stort! Men det gäller att det inte sker för ofta. Eller förlora för stort alla gånger. Samtidigt som man ska maximera sina vinster, så gäller det också att minimera sina förluster. Och det är en konst. Vi kan kalla det skicklighet.

Det krävs mycket skicklighet i Poker. Att kunna spela sina kort rätt. Vad innebär det? Jo, det innebär att spela dina kort rätt, i förhållande till vad dina motståndare har för kort. Vet du vid alla tillfällen vad din motståndare har för kort, så kan du alltid ta de optimala besluten. Lägg dig när du är slagen, satsa när du leder. Svårare än så är det inte. Eller?

Eftersom alla spelare kommer att få samma kombination av kort som alla andra spelare någon gång i livet så gäller det att vid varje tillfälle spela din hand bättre än vad din motståndare skulle ha gjort i din situation.
Det är det som är så fascinerande. Alla får samma kort - vad du gör med dem, det är det som räknas! Dina beslut är direkt avgörande för om du i slutet av månaden ska kunna visa upp ett positivt eller negativt resultat.

Poker är alltså en härlig blandning av tur, skicklighet, kunskap, och till slut pengar. Därför kan varje enskild spelare få sitt mål med poker uppfyllt - Att spela ett kortspel, att lura moståndare, att tjäna pengar osv. Det är många detaljer som gör detta till ett så underbart spel...


Om författaren

Författare:
Tommy Tisén

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2006 21:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: