sourze.se

Libanon: Vem mördade Pierre Gemayel och varför?

Döda politikers sällskap har fått ytterliggare en medlem - Pierre Gemayel, maronitkristen politiker och industriminister.

Så hamnade Libanon, under veckan som gick, åter som förstanyhet hos satellitkanalerna SkyNews, BBC World och CNN. Som alltid var det på grund av något elände som hade skett - denna gång ett politikermord igen.

Ett par dagar innan mordet satt jag och såg på en några år gammal videofilm från min yngsta dotters katolska konfirmation. Eftersom jag inte hade tillfälle att vara med vid konfirmationen är det extra roligt att se den. Filmen dyker upp i minnet eftersom den mördade Pierre Gemayel finns med i den, närvarande i kyrkan som nära släkting till en flicka i samma konfirmationsgrupp som min dotter. Det är verkligen tragiskt att en ung familjefader skall behöva offras så bestaliskt på den libanesiska politikens altare.

Som vanligt uppstår en massa spekulationer. Varför hade mordoffret avsagt sig poliseskort den dagen och varför körde han omkring i en "softskin", av det koreanska bilmärket KIA*? Varningar hade förekommit, några dagar innan mordet hade Lebanes Forces ledare Samir Geagea uttrtyckt farhågor över att ministrar skulle mördas. Varför vidtogs inga åtgärder att bättre skydda regeringsmedlemmar?

Vem ligger då bakom detta mord? I min förra artikel skrev jag att det brukar finnas tre misstänkta parter, Syrien, Israel och amerikanska CIA. Jag har följt sändningarna på de tre ovan nämnda nyhetsjättarna och det är beklämmande hur lite analyser som görs. CNN verkar som alltid att gå in i något slags euforiskt chocktillstånd och med "breaking news" skrivet över hela TV-rutan börjar man frenetiskt rapportera om vad som har hänt. Och i början var det "the usual suspect" Syrien som fick skulden. Det är fullt möjligt att Syrien är skyldigt men jag tycker att man kan begära av CNN, med sin globala genomslagskraft, att vara lite mer nyanserade och sakliga.

Vid alla brott där gärningsmannen inte grips på bar gärning blir motivet en viktig beståndsdel i sökandet efter den skyldige. Så vilka motiv kan då finnas?

Syrien: Damaskusregimen, med dess fruktade underrättelse- och säkerhetsapparat Moukhabarat, är huvudmisstänkt i Hariri-mordet. Efter nära två års utredning har FN och den libanesiska regeringen beslutat att en internationell domstol skall etableras for att skipa rättvisa, en etablering som Syrien enligt de flesta källor vill stoppa.

Utan någon liknelse i övrigt har diktatorn Bashar Assad, såsom Olof Palme uttryckte sig när Socialdemokraterna förlorade valet 1976 "Vi skall ställa till ett helvete för borgarna", hotat med något motsvarande för libaneserna, men typ Mellanöstern med bomber och granater. Syrien skulle sålunda ha som motiv att störta regeringen genom att ytterliggare försvaga den, hindra att tribunalen kommer tillstånd, och med hjälp av pro-syriska libaneser återfå makten i Libanon.

Israel: Den judiska staten med sin potenta krigsmaskin har onekligen gjort sitt bästa för att söndra och härska i Libanon. I ett scenario där pro-syriska Hizabolla genom gatudemonstrationer lyckas störta den sittande regeringen och där Syrien igen får makten i Libanon är inget önskeläge för Israel. Genom mordet på Pierre Gemayel har den libanesiska regeringen och dess 14 mars rörelse fått förnyad kraft och en regeringsavgång ses inte som lika trolig som före mordet. Israeliskt motiv; behåll det bräckliga status quo med förhoppning om att landet splittras och försvagas allt mer.

USA: Med vänsterpresidenter i snart vart enda land i Sydamerika jobbar CIA säkert för högtryck i den egna hemisfären. Lite kapacitet finns dock nog kvar för att röra om i den libanesiska grytan. Bush-regeringen har satsas mycket prestige på att den USA-vänlige premiärministern Siniora skall sitta kvar vid makten. Samtidigt finns ett behov att få Syrien än mer samarbetsvillig för att hjälpa till i Irak. USAs motiv kan vara att ytterliggare försvaga Syrien, utpekat för ännu ett mord, för att få ett hjälpligt verktyg i ett försök att lösa Irak-krisen.

Enligt nyheterna skall även mordet på Pierre Gemayel bli en del av Hariri-tribunalen. Förhoppningsvis kommer det fram vem som är skyldig, Libanon behöver veta vem som är dess verkliga vänner och fiender.

*Ödets ironi, KIA är en amerikansk förkortning för killed in action.


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2006 21:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: