sourze.se

Prostitution - en hushållsnära tjänst

På 60-talet ville sexliberalerna öppna statliga bordeller. I dag tycker de att prostituerade ska starta eget inom tjänstesektorn. Har Sverige svängt i synen på prostitution sen sexköpslagen kom 1999?

"Porr, horor och feminister", boken av prostitutionsförsvararen Petra Östergren, har jag inte läst, men jag har läst om den, läst och hört hennes egna kommentarer och åsikter i frågan de senaste veckorna i en rad olika media. I Studio Ett i P1 061121 - som diskuterade att sexköpslagen från 1999 ska utvärderas - dök hon upp igen och upprepade sitt sexliberala budskap:

Horan ska få starta eget och skatta så hon kan få pensionspoäng. Prostitution är en tjänst som vilken annan tjänst som helst som utbyts ömsesidigt mellan två vuxna personer. Det är de sk statsfeministernas läs: socialdemokraterna och sexköpslagens fel att de prostituerade stigmatiseras av samhället. Det är inte moraliska värderingar som ska styra lagstiftningen utan vuxna människors fria val till sitt eget liv. Prostitution är ett komplext fenomen och det finns en rad olika typer av den. Kopplerilagstiftningen måste ses över. Lagstiftningen kring sexualiteten är inte konsekvent, förbjuder man prostitution ska man även förbjuda porr.

Hon argumenterar väl för sin sak Petra Östergren och hon är påläst och säkert en av dem i Sverige som idag vet mest om en viss typ av hora inom prostitutionen. Problemet med hennes resonemang är att hon gör prostitution till en valfrihetsfråga. Det är svårt att se hur mycket valfrihet det handlar om när man väljer något som är så stigmatiserat som att prostituera sig. Frågan är i stället: Ska vi komma ut ur sextabugarderoben när det gäller sexindustrin och låta alla som vill prostituera sig göra det och se på den verksamheten som en hushållsnära tjänst inom tjänstesektorn, eller ska vi gå vidare och försöka sälja vår sexköpslag till andra länder i världen, som visat sig intresserade och i stället utveckla en global sexhandelsbegränsande strategi?

Vad sexliberalen Petra Östergren tycker har vi de senaste veckorna matats med från alla håll. Hon har förövrigt fått en fantastisk möjlighet at hårdlansera sin bok i media. Tänk på det alla ni som vill komma ut i media, skriv eller gör något kontroversiellt kring sex, då kan ni räkna med att media står i kö och enligt Linda Rosing, som nu viker ut sig igen läs hennes krönika på sourze.se är sex det bästa marknadsföringsknepet. Vad det gäller prostitutionsfrågan vet jag av egen erfarenhet, efter att ha skrivit en debattartikel i SvD inför fotbolls-VM, som fick närmare 600 kommentarer, att svenskars inställning till prostitution lutar allt mer åt Östergrens håll. Nu säger en del på redaktionerna att det bara är nötter som har synpunkter på dagstidningarnas nätartiklar, men jag tror inte det. Jag tror att de som skriver där i vissa fall bara är lite mindre polerade än de debattörer som media bjuder in och framför allt mindre politiskt korrekta. Jag tror att jag skulle släppt det här med synen på prostitution om det inte var för DN:s ledarskribent Dilsa Demirbag-Stens inlägg i Expressen om Östergrens bok. Även hon lutar åt det mer sexliberala hållet som Östergren förespråkar. Jag kan inte sluta att undra om Sverige idag har en annan syn på prostitution, eller om de flesta svenskar egentligen var emot lagen redan 1999.

Om man vid sidan av Östergrens sexliberala inställning till prostitution läser Antons Westers artikel "Till pedofilens försvar" på Sourze och därefter tar del av Lars Nilssons artikel "Vänstern och sex", också på Sourze, är det som om 60- och 70-talets sexrevolution håller på och segla upp på nytt. Den gången var det underläkaren Lars Ullerstam, som med sin bok "De erotiska minoriteterna" från 1964 förespråkade både statliga bordeller, incest och pedofili. Samma tongångar går igen hos Östergren och Wester om än i något modifierad form: Östergren föreslår i stället för statliga bordeller att hororna startar eget medan Wester medger att han "är ute på djupt vatten" men hävdar lika fullt att barnporr inte är något brott och att vi ska sluta fördöma pedofili.

Sexualbrottsutredningen 1976 var skriven i samma anda och förslog att flera sexuella övergrepp skulle avkriminaliseras, incest- och pedofilibrott tonas ner och lagen om grovt koppleri avskaffas. Det blev inget av de där förslagen den gången, i stället utvecklades samhällets syn i motsatt riktning och har skärpt sexuallagstiftningen. Östergren-Wester däremot gör vad de kan för att blåsa liv i
Ullerstams nattståndna sexperspektiv och använder samma gamla nötta argument om att alla som är emot prostitution och pedofili har fördomar som bygger på tabuföreställningar om sexualiteten.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2006 13:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: