sourze.se

Stonegard - Svartrockarna från Norge

De fyra norrmännen har kallats ett trash metal band efter debutplattan "Arrows". Själva vill de ogärna kategorisera sin musik och säger sig ha Beatles som influens.

"Er nya skiva heter Dusk til Doom, är det meningen att man ska tänka på From Dusk til´ Dawn?
"Nej, det var egentligen en titel på en låt som hette Blessed by the doom.
"Det är en ganska dyster skiva?"
"Det är en dyster tid vi lever i, så det passade bra.

Stonegards sångare Ronny Flissundet, ler nöjt och de andra nickar instämmande, alla är ganska dämpade men på gott humör. Alla killarna verkar rätt nöjda med livet där vi sitter runt det sunkiga träbordet i logen. Plattans tema, som otvivelaktigt går i moll, beskriver de som en anpassning av tiden. Förutom dysterheten har skivan inget särskilt tema, alla låtar är sin egen historia.

"Det börjar med att vi skriver så go musik som vi absolut klarar av. Det är det som skriver texten som väljer att skapa temat eller prägeln på låten. Man sätter helt enkelt ord på stämningen och musiken."
"Om ni jämför den här skivan med Arrows, vad finns det för likheter och skillnader? Vad har ni strävat efter i den här skivan?"
"Hårdare och mer progressiv stil. Låtarna i Arrows är lite mer enkla och uppenbara. Texterna i Dusk til Doom är mer komplicerade, lite mer avancerade."
"Hur går det till när ni skriver era låtar?"
"Någon har en idé som man sedan utvecklar, ett riff som låter bra, sedan så utvecklar man det tillsammans i replokal. Väldigt demokratiskt, alla är med och krånglar och diskuterar om hur låtarna ska låta. Det är mycket tjafs. Hela bandet måste godkänna allt. Allt från låtar till konserter, allt som hör till."
"Varför har ni en låt som heter gräshoppa?"
"Det är en metafor för ångest."
"Är den från en mardröm?"
"Nej, den är snarare ett uttryck för människor omkring mig.

För första gången ser Rohnny, bandets sångare, lite sur ut. De andra nickar flinande. Stonegards sångare kan känna ångest över demokratin.

"Man tycker att man har bra musik och så kommer resten av bandet och klagar."
"En kritiker kallade er musik för trash metal. Hur vill ni klassifiera er musik?"
"Vi försöker så gott det går att inte klassificera vår musik. Om det låter fett så speler vi det oavsett genre. Det blir ett saligt hopkok av olika texter. Beatles har influerat oss mycket. De gjorde vad de ville, när de ville och skapade ett otroligt spektrum av musik. De hade ingen begränsning utan spelade allt från rock and roll till psykedeliskt. Vi spelar det vi tycker låter fett och är alla överens så... Vi är inte måna om att vara ett trash metal eller metal band utan vi vill vara ett rockband. Vi har trummor, bas, gitarr och så spelar vi den musik vi gillar, och nu gillar vi den här sortens musik, trash musik, så det är säkert därför de kallas oss så. Det är det som är så dejligt med bandet. Nästa skiva kan bli helt annorlunda."

Stonegards skiva "From Dusk Till Doom" släpptes den femte oktober i år.

Länk: stonegard.org


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2006 23:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: