sourze.se

Frankrike: från parkbänk till president

Det var åtta barn i Ségoléne Royals syskonskara. De var väl kända i den lilla byn Chamagne med 400 själar. På söndagarna gick de på led till kyrkan för högmässan, fadern först med sina ridstövlar, drillade som militärer.

Nordöstra Frankrike för snart 40 år sedan. En kvinna flyr från sin man i snögloppet. Hon har fått nog och tar sig till Nancy på en gammal cykel. Där försörjer hon sig med diverse städjobb och är ibland tvungen att sova på parkbänkarna. Hennes man vägrar att skilja sig. Troende katolik och med patriarkalisk syn på äktenskapet är skilsmässan ingen utväg för en missnöjd hustru. Han, en pensionerad, frustrerad militär som i avsaknad av det militära livet uppfostrar sina barn med äkta värden - ordning, disciplin och ära. Hårdast är han mot sönerna som ju en gång ska tjäna fosterlandet, de får sitta i den kalla mörka källaren i huset om de inte lyder och när han vill förödmjuka dem offentligt rakar han deras huvuden som ägg.

Flickorna har det lite lättare, de ska ju endast tjäna sina män i framtiden. Åtta barn i syskonskaran. De är väl kända i den lilla byn Chamagne med 400 själar. På söndagarna går de på led till kyrkan för högmässan, fadern först med sina ridstövlar. Kvinnorna sätter sig till vänster och männen till höger i kyrkan. Drillade som militärer. I det stora huset är det ingen värme i barnens rum, inte för att spara pengar, utan för att den gamle militären anser att "allt som inte är absolut livsviktigt är onödigt".

När en av sönerna ska mönstra säger han till mönstringsförrättaren som försöker förklarar lumparlivet för honom: "oror er inte, jag har legat i lumpen i sjutton år". Förmodligen en sanning utan modifikation. En av döttrarna tar upp kampen mot fadern och vid nitton års ålder inleder hon en rättslig process mot honom för att tvinga honom att betala underhåll till modern och att betala sina barns studier. Efter flera års processande går hon segrande ur striden.

Den gamle militären dör i samma veva i lungcancer, ensam ligger han i det stora huset och tynar bort både fysiskt och psykist. Sex av de åtta barnen får han inte återse innan sin död. Den processande dottern har övertalat dem att ta moderns sida. Till begravning dyker dock alla upp, förmodligen en av de sista gångerna syskonskaran träffas.

Dottern som tog upp kampen mot honom anses av de andra syskonen vara den som liknar fadern mest, hon är intelligent, har mycket stark karaktär och vet vad hon vill.

Just nu är hennes främsta mål att bli Frankrikes nästa president, hennes namn är Ségolène Royal, dotter till Jacques Royal och Hélène Dehaye.


Om författaren

Författare:
Mats Andersson

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2006 12:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: