sourze.se
Artikelbild

Ett dygn med 50 Cent

Jag fick äran att hålla med säkerhetsvakter till den stora amerikanske rapartisten 50 cent när han kom till Stockholm för att uppträda på hovet tisdagen den 7:e november.

Genom åren har jag jobbat som säkerhetsvakt med ett stort antal artister och varje gång är det lika roligt och spännande. Det är som om det vore första gången vid varje tillfälle. Innan hämtningen av 50 Cent och hela följet - 15 personer - gick vi igenom alla detaljer mycket mycket nogrannt, som t.ex. hotellet, garaget, arenan och andra ställen som skulle besökas enligt schemat. Man måste ha bra kommunikation med personal på respektive platser och även ha bra kännedom om platserna man besöker för att kunna analysera och bedöma situationerna så att det blir så tryggt och enkelt som möjligt. Man har ansvaret i sina händer när artisten är på besök och då gäller det att hantera den på bästa möjliga sätt.

50 cent landar med eget chartrat plan på Bromma flygplats kl 13.50 på tisdagen, samma dag som spelningen ska vara. Vi möter upp med våra bilar precis intill planet. Han kliver ur planet näst sist av alla som var med och ser rätt trött ut. Han har även sin personliga livvakt med sig som kliver av sist och ser ut att väga ungefär 200 kg i rena muskler utan att överdriva. Vi hälsar artigt på varandra, sätter oss i vår bil och åker iväg mot hotellet. Hans personliga livvakt sätter sig fram och jag sätter mig brevid 50 Cent i baksätet. Vi kör förbi ett industriområde som ligger nära flygplatsen. När 50 cent pekar på ett varuhus och frågar om det är ett gym svarar chauffören, "Nej, det är ett varuhus", varpå han skrattar. Chauffören säger att det finns ett bra gym på hotellet, och 50 cent lyser upp som en sol.

Innan vi hinner fram till hotellet kör vi förbi Sveavägen och jag pekar på platsen där vår statsminister blev skjuten för 20 år sedan och upplyser om det. 50 cent rör inte en min och svarar inte. Pinsamt tycker jag och harklar mig lätt. Chauffören påpekar för mig att killen 50 Cent har blivit skjuten vid tre tillfällen och blivit träffad med nio kulor, "så jag tror inte han är intresserad av att veta om några skottlossningar eller vem som har blivit skjuten". Jag instämmer och känner att det blir lite konstig stämning. Det är bara att vara tyst och inte säga något mer. Väl framme vid hotellet kör vi ner i garaget där säkerhetschefen för hotellet möter oss enligt överenskommelse och vi går upp till sviten, som har fått namnet "James Brown sviten", eftersom James Brown var den första stora stjärnan som bodde där. Det var inte länge sen, och även honom hade jag äran att jobba med som livvakt vid det tillfället. Nu skulle 50 cent träna på hotellets gym och vila efter det. Vi kom överens om att hämta dom strax innan 20.00 och åka direkt till spelningen på Hovet. Nu var vi lediga några timmar och vi skulle passa på gå och äta och förbereda allting inför kvällen.

Kl 20.00 hämtar vi 50 Cent på hotellet enligt planen och åker mot Hovet. Rapstjärnan verkar på bra humör. Han sjunger med i låtarna som spelas på bilstereon. Det var gamla klassiska Amerikanska soullåtar och han sjunger med en sån inlevelse att man satt helt tyst och rörde inte en min och bara lyssnade. Nu kommer vi in på Hovet och han går in i sin loge. Det är uppdukat med lite frukt och dricka. Vi väntar utanför logen tills det är dags att gå in på scenen. Vi intar våra positioner, och min plats blir framför scenen. Det är mycket folk, och de flesta vrålar högt av förväntan att få se honom. När han äntligen kommer upp på scen så exploderar hela hovet av ett enda stort vrål. Man fick verkligen gåshud trots att man försökte vara lugn och cool.

Konserten var verkligen bra, det flöt på utan några som helst incidenter. Snabbt in i bilen och vi åker mot hotellet. Efter att vi har kört en liten bit så frågar 50 cent chauffören om han kände till någon porrvideobutik. Chauffören harklade till av rodnad och säger: "Ja visst, jag känner till en som inte ligger speciellt långt härifrån". "Vi åker dit", säger rapstjärnan, "Jag vill titta lite på vad dom har." Vi åker till porrvideobutiken och går in. Det var inte så många personer därinne. Efter cirka en timme och några inhandlade filmer och leksaker åker vi tillbaka till hotellet och lämnar honom.

Hotellet hade en efterfest för själva tillställningen, vilket är väldigt vanligt efter att stora artister har sina uppträdanden. Det var mycket fans som hade samlats utanför hotellet i förhoppning om att kanske få en autograf eller ta ett foto. Men dom stod utanför förgäves, han bestämde sig för att hålla sig inne och inte gå någonstans. På själva efterfesten var det många gäster, både kända och okända. 50 Cent dök aldrig upp där heller, utan det var bara ett antal från hans band som var där. Vi var kvar på hotellet och väntade nån timme för man vet aldrig om han kanske skulle ändra sig och vilja åka någonstans. Då gäller det att vara redo. När hans personliga livvakt kommer ner till lobbyn och lånar nyckeln till gymet för att gå och träna så förstod vi att det inte kommer att hända något mer under natten, så vi bestämde oss för att åka hem och sova för vi skulle upp tidigt morgonen därpå och köra honom och sällskapet till flygplatsen. Dom skulle nu vidare till Tyskland för en sista spelning innan återresan till USA.

Kl 08.00 dagen efter kör vi alla till flygplatsen och tackar för oss. Planet åker mot Tyskland och vi pustar ut efter ett hektiskt dygn. Vi som jobbade tackar varandra, skiljs åt och åker därifrån. Ett dygn med en världsstjärna är till ända.

Foto: Göran Granlund


Om författaren

Författare:
Fadde Darwich

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2006 08:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: