sourze.se

Hur allvarligt är klimathotet egentligen?

"Hur mycket kan man som privatperson göra och hur bråttom är det? Var ska jag söka efter svar som är baserade på sanning och inte ekonomi? Ska man verkligen ta tag i detta så måste vi nog vara beredda på att förändra våra liv ordentligt..."

Överallt läser jag plötsligt om miljöhotet som knackar på dörren. Är detta något som tagit oss på sängen? Har vi verkligen kalkylerat så fel att förändringarna skett otroligt mycket snabbare än vad vi räknat med? Eller är detta bara ett nytt sätt av media att få oss engagerade i något som i slutändan ska gynna några få redan rika människor?

Det kanske verkar konstigt at ställa dessa frågor, men genom tiderna har vi med medias hjälp blivit engagerade i både det ena och det andra utan att riktigt tänka efter, vi skänker miljoner till nästan vad som helst som fått plats på förstasidorna. Denna gång tänker jag verkligen ta reda på vad som är fakta och vad som är fiction.

Jag såg Putin uttala sig 2003 om att en temperaturförändring på 2-3 grader endast skulle innebära mindre utgifter på pälsjackor och minskat bränsleåtgång för hemmen vad gäller värme under vinterhalvåret för ryssarna, de behövde tydligen inte tänka på resten av jordklotet, och detta är deras ledare, jisses.

Bush har inte velat skriva under Kyotoprotokollet, ja, det kan finnas många skäl. Han kanske inte vill att vi ska gå över till alternativa bränslebilar, pengar är väl den troligaste orsaken i alla fall, att det på något sätt skulle drabba honom eller hans "bekanta" ekonomiskt får gud förbjude inte ske, då är det ju givetvis bättre att vi dör ut, såklart.

Hur mycket kan man som privatperson göra, och hur bråttom är det? Var ska jag söka efter svar som är baserade på sanning och inte ekonomi? Ska man verkligen ta tag i detta så måste vi nog vara beredda på att förändra våra liv ordentligt, är det så viktigt att ha allsköns exotisk frukt i våra diskar, det ska ju trots allt fraktas hit, måste man ha tre, fyra datorer om man har två barn, eller ska vi spara ström och bara ha en, ska man börja cykla så mycket som möjligt, åka buss och dylikt, byta glödlampor och köpa nytt kylskåp så att det inte drar så mycket ström, samma vad gäller spis o frys. Hur mycket är vi beredda att göra? Egentligen? När man tänker efter?

Ska man ta ett ordentligt krafttag så ska man väl? När rökningen steg i pris lavinartat slutade massor av folk att röka, för pengarna, inte fan för att man dör av det. Vad säger det om folk? Nu ska man stämpla ut om man går och tar ett bloss, då kan det plötsligt synas på lönen att det kostar, då slutar väl en hel del igen, men inte fan för att man dör av det, för det är väl inte anledning nog. Fan vet om inte Putin är ärlig bara och säger det andra tänker, det drabbar inte oss så mycket som bor norrut.

Människan är bra konstig och eftersom jag jobbar jättemycket nu måste jag hitta tid att verkligen gå genom det som erbjuds som kunskap i media och annat så att jag kan ta ett välgrundat beslut om alla dessa saker. Det mesta har man känt till länge men inte trott att det var så akut bara, för det har vi väl? Eller är detta något helt nytt för någon alls? Jag tror inte det, vi är bara lite bekväma av oss. Det måste knacka minst ett par gånger på dörren innan vi vaknar till. Så har det alltid varit, framförallt när vi inte blir de först och allvarligast drabbade. Det står ju klart Afrika för, som om de inte har haft det eländigt nog. Nej, bättre vore det om det drabbade oss i norden först, då hade vi fått se på snabba åtgärder kan ni tro.

Nåja, det här är bara sena tankar innan jag lägger mig, ska snart upp och jobba, men det finns så många kloka härinne som kan bidra så att vi får en helhetsbild på detta så jag litar på att ni skriver vad ni vet och tror om det stundade hotet, här är det i alla fall vi som styr vad som skrivs, god natt.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2006 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: