sourze.se

Varning för A-kasseelände

Vår nya käcka regering vill snabbt ändra A-kassan, men det kan bli katastrof för den enskilde. Utbetalningarna kan utebli redan i januari!

Jag är absolut inte emot förändringar av systemet, för jag vet så många som råkat illa ut i detta system. Själv har jag i några omgångar varit sjuk och arbetslös och suttit i månader och väntat på främst A-kasse utbetalningar. Det var kring 1995 och jag blev uppsagd två gånger av värden - dock inte utslängd. Jag hade full rätt till A-kassa, men pappershanteringen gick otroligt långsamt. Så plötsligt låg jag efter med tre hyror trots att jag levt på havregrynsgröt.

Som socialarbetare var jag alltid angelägen att folk skulle få sina bidrag i tid, för att förhindra dyra krav, fogden, vräkningar med mera. Vårt första bud var att skydda folk från uppsägningar. Men sådana faktorer brydde sig inte min A-kassa sig om ett dugg. Det var fullt klart att de inte kände det minsta sociala ansvar för min situation. De kände bara ansvar för att det var rätt kryss i rätt ruta på de papper som vandrade oss emellan. Sedan jag sänt in det "sista svaret" kunde det gå 2-3 veckor till innan någon tog i mina papper. Fullständigt oansvarigt var det.

Så jag kan säkert säga att jag inte har det minsta förtroende för detta system eftersom jag ständigt fått rädda klienter på SOC från liknade elände som jag beskrivit ovan.

MEN att lägga om ett system går inte på några veckor som nya regeringen säger. Det kan bli totalstopp i utbetalningar under några månader på grund av att nya regler skapar kaos på nuvarande kassorna. Det går inte heller att starta en ny Statlig A-kassa på en månad, det tar sannolikt ett halvår.

Jag är rätt skrämd av de nya ministrarna som tror att det går att få en krånglig administration att tvärvända. Det finns ingen brådska i denna reform. Ge A-kassorna ett halvår att ordna det nya systemet. Då kan det fungera från 1 juni. Nu hotar katastrof 1 januari. Det är skillnaden


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2006 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: