sourze.se

Islam, brudar och Paljetter

Det finns en nidbild av muslimska kvinnor likväl som av muslimska män.

Ingmarie Froman
sidor 209
förlag Ordfront
Betyg G

Medan muslimska män gärna ses som våldsamma, terroristbenägna
kvinnoförtryckare är muslimska kvinnor förtryckta, tysta och givetvis
offer för en grym religion som tvingar dem att bära slöja.slöjan är
för övrigt en kulturyttring som inte har med religion att göra IngMarie Froman
frilans journalist, bland annat för Svenska Dagbladet, har i
flera år följt muslimer i Europa. Boken är en reportagebok, där Froman
intervjuar engelska, franska muslimer. Framgångshistorier berättas, som en muslimsk man som
öppnat Halah resturanger som det finns en enorm marknad efter och äktenskapsförmedlingen för muslimer, som är en hel industri som finns även i Sverige. behandlas också. Vi får bland annat möta Nazia, en tjugoårig londonbo från Bangladesh som själv valt att klä sig jilbab, en typ av slöja som täcker hela ansiktet utom ögonen, till sin sekulariserade familjs förvåning. Nazia arbetar i Arabian Nites, en modebutik som vänder sig enbart till muslimska kvinnor. Vi får också läsa om Loubna Méliane, vice ordförande i den franska antirasistorganisationen SOS Racisme, som efter intensivt tjat från familjen gick med på att gifta sig vid arton års ålder. Nu kämpar hon som många andra invandrarkvinnor på två fronter; mot det interna förtrycket som råder särskilt i förorten och mot rasismen i det franska samhället.
Det som är så bra med boken är att Froman problematiserar Islam och kvinnans ställning, och att hon faktiskt pratar med de kvinnor hon skriver om.
Ibland tar hon lite väl tydligt ställning och hennes indignation över företeelser som människosmuggling tar över objektiviteten. Boken är heller inte särskilt spännande, hon saknar förmågan att berätta en riktigt god historia, främst för att hon intervjuat för många kvinnor och inte låter läsaren komma nära dem. Islam, brudar och Paljetter blir tyvärr ingen bok man sträckläser, men det är en viktig bok, främst för att den vägrar att förenkla.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 31 okt 2006 12:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: