sourze.se

Wij och Ternheim i Växjö - udda söndagslyrik

Ljuset i taket tänds och sakta rör sig publiken mot den vänstra respektive högra utgången. Sorlet varvas med sekunder av tyst eftertänksamhet. Tomas Andersson Wij och Anna Ternheim har stått på scen.

Showen i Växjö konserthus inleds först som en enmansföreställning. Mannen med gitarren och den oklanderliga kavajen - Tomas Anderson Wij - skaldar Sverige år 2006, och med tillbakablickar blandat med realism får han publiken smått gråtfärdig. Låtar som "Du skulle tagit det helt fel" och "Vi är värda så mycket mer" framförs fläckfritt av killen som föredrar poesi framför politik, och hellre äter pannkakor än pannacotta. Personligen ser jag på denna extraordinära singer-songwriter som en entreprenöriell samhällsskildrare där ursprunget från förorten har blivit hans musikaliska försprång. Som support till Anna Ternheim utför han i vilket fall den introducerande uppgiften med bravur, då kvällen helt enkelt inleds fenomenalt...

Nästa artist vid strängarna och mikrofonen är sedan huvudattraktionen Anna Ternheim. Med nyproducerat engelskt material och en underskattad ödmjukhet trollbinder hon direkt merparten av åskådarna. Imponerande nog är det låtarna som spelas på beställning som blir allra mest fängslande. Ternheim och hennes kompband bjuder kort sagt på en helthetsupplevelse som både är jordnära och energirik. Den som väntar sig en ensam höstkväll bakom ratten upplever snarare en tempofylld lustresa i en turnébuss fylld av dolda skatter. Framför allt är "Today is a good day" en riktig fullträff, där Anna Ternheims ypperliga musikalitet verkligen befästs.

Foto: Martin Lundin


Om författaren

Författare:
Oscar Lundin

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2006 15:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: